19.01.2024 | 22:42
Nexo заведе дело срещу България в САЩ
Българската държава не може да прекрати арбитражното дело. Министерство на финансите крие какъв е размерът на иска на криптокомпанията

Криптокомпанията NEXO заведе арбитражно дело срещу България в САЩ. Още преди година, след масирания прокурорски рейд в българските и офиси, от фирмата обявиха, че ще съдят държавата за над 1 милиард долара. И ето че заплахата далеч не е била празни приказки.

Припомняме, че на нарочна пресконференция с участието на Иван Гешев и БориславСарафов, специално бе натъртено как служители на фирмата са били дарители на Демократична България. Това бе направено точно навреме, за да осуети връчването на третия мандат от президента, като индикациите бяха, че той щеше да бъде връчен точно на ДБ. След което прокурорският балон поетапно, но сигурно се спихна.

Първо дойде отмяната на европейските заповеди за арсест на основателите Антони Тренчев и Коста Кънчев, с две решения на СГС от септември 2023. Три месеца по-късно, самата прокуратура се отказа от сапунката и прекрати досъдебното производство. Като основен довод бе посочен факта, че Нексо е постигнала административно споразумение с щатските власти и се е разминала само с глоба. Само че този факт беше общоизвестен дори и към момента на гешево-сарафовия водевил, пардон пресконференция. За какво беше целият този цирк?!?

С вчерашна дата искът е заведен в международния арбитражен трибунал в САЩ, като няма изгледи или юридически способи България да успее да прекрати делото. Министерството на финансите, междувременно, за пореден път пази мълчание за каква точно сума съдят държавата.

Следователно простотиите на прокуратурата, която изрично е посочена като ответник по делото, за пореден път ще ни излязат златни. Даже този път платинени! А участникът в конкретната простотия Сарафов е все така крепен на поста от сглобката.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране