08.12.2015 | 11:24
NIELSEN отказва да участва в нагласен конкурс на БНТ
Държавната телевизия отново реши да избере победителя преди да е провела състезанието

NIELSEN няма да участва в откритата на 29.10.2015 г. обществена поръчка на БНТ за доставка на пийпълметрични данни.

За втори, пореден път, БНТ се опитва да проведе обществена поръчка, чиито условия от една страна са създадени като „по мярка“ за един определен участник, а от друга са дискриминационни спрямо всички останали потенциални участници. Изходът от „състезанието“ е ясен от самото начало, като този път не е оставено място за никакви изненади:

-Членовете на комисията ще дават своите оценки сравнявайки офертите не по ясни, предварително дефинирани технически и други критерии, а в зависимост от чисто субективната си преценка за „яснота“, „пълнота“ и „разбираемост“ на предложенията. Максимален брой точки ще получи кандидатът, който според комисията е представил най-ясно и разбираемо описание на техническата част от офертата си. В същото време, ако друг кандидат е предложил два пъти по-добри технически параметри, ще получи по-малък брой точки, защото неговият „разказ“ се е сторил на членовете на комисията по-неясен или по-малко разбираем.

-За пръв път, БНТ не изисква от участниците доказателства за икономическите, финансовите и техническите им възможности. Това е петата (от 2008 г. насам) обществена поръчка на БНТ и винаги досега такива доказателства са били изисквани. Такава е обичайната практика и на другите европейски пазари.

Какво е различното този път?

Предполагаме, че отговорът на този въпрос ще бъде любопитен за компетентните органи, контролиращи изразходването на обществени средства (в конкретния случай 360 000 лева). За нас обаче, причините са повече от ясни – единствената друга фирма, предлагаща подобна услуга в България (ГАРБ Аудиенс Межърмент България АД) не може да представи такива доказателства, тъй като е създадена едва преди близо година. Следователно, подобни доказателства този път не бива да се изискват.

И това не е всичко:

-За пръв път БНТ изисква от участниците да притежават два ISO сертификата. Такова изискване никога досега не е било поставяно пред който и да било доставчик на пийпълметрични данни в България. Сертифициране по ISO, за тази дейност, не се изисква на почти всички европейски пазари. Такава е и световната практика. Изключения са пазарите, на които доставчиците на пийпълметрични данни притежават ISO сертификати, но със сигурност, никой не е изисквал от тях да се сертифицират в рамките на месец, след като е общоизвестно, че процедурите по сертификациране отнемат между 6 и 12 месеца.

Не е ли естествено да си зададем въпроса, защо БНТ, без някаква логична причина, без това да е европейска или световна практика, без дори да е водена дискусия на тази тема, изведнъж поставя условие, което очевидно е дискриминационно спрямо всеки потенциален участник, който не е могъл да погледне в бъдещето поне 6 месеца предварително и по тази причина не притежава въпросните ISO сертификати? И дали е случайност това, че единственият друг доставчик на тази услуга (ГАРБ Аудиенс Межърмент България АД), по някаква причина вече се е сертифицирал точно по същите два ISO стандарта?

Това са само част от скандалните и дискриминационни според нас условия. Подробна аргументация, придружена от молба за промяна на обществената поръчка,  изпратихме до ръководството на БНТ веднага след откриването на процедурата. За съжаление, промяна на условията не последва, нито получихме някакъв отговор. Това ни принуди да внесем жалба в Комисията за защита на конкуренцията и за втори път да търсим защита на правата си по съдебен ред.

В заключение  искам още веднъж да заявя готовността на НИЛСЕН АДМОСФЕР БЪЛГАРИЯ ЕАД да участва във всяка обективна и прозрачна процедура, позволяваща свободна и лоялна конкуренция, без дискриминационни условия.

За голямо наше съжаление и тази обществена поръчка на БНТ не е такава. Тя накърнява интересите на обществото като цяло, интересите на самата обществена телевизия, както и интересите на всеки потенциален участник в нея.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране