27.09.2016 | 16:04
Нинова: Правителството на Борисов кани бежанци, като обещава да им оправим живота
Проблемът с обезлюдяването може да се реши, като заселим български семейства, а не арабски

Правителството на Бойко Борисов беше безсилно, а сега вече е опасно за справяне на проблема с бежанците. Ще се създават гета“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията, позовавайки се на изказване на изпълнителния директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова, според което започва трайно заселване на бежанци в български общини с лош демографски профил. Според нея има огромна опасност да привлечем нови мигранти. „Досега Меркел им казваше: „Елате, ние ще ви помогнем“, а сега Борисов им казва: „Елате, ще ви дадем жилища, училища, личен лекар, социално подпомагане и заетост. Това е директна покана да дойдат, че ние ще им уредим живота“, категорична е тя. Нинова цитира изказване на Чавдарова, от което прозира замисъл на правителството за трайно заселване на бежанци в България на семеен принцип. „Кой е възложил на общините такова нещо, защото единственият орган, който може да го направи, е правителството“, каза още председателят на БСП. 

Залагат етническа промяна в България

Според Нинова това е опасно, защото управляващите залагат по този начин етническа промяна в България. „Твърдението, че това ще реши демографския ни проблем е висш цинизъм, независимо от кого е произнесен – от Кристалина Георгиева, правителството или изпълнителния директор на Националното сдружение“, каза още Нинова. Тя цитира още от изказването на Чавдарова, в което се посочва, че „по нормативните документи тази роля вече ще бъде поета от общините“ и попита кои нормативни документи, кой ги е приел, кога и къде? „Народното събрание не е приемало такива документи. МС приемал ли е такова решение или му е наложено отвън?“, продължи с въпросите Нинова. По нейните думи Чавдарова казва също, че ще работят по европроект за трайна интеграция на бежанци у нас. „Въпросът е коя европрограма, проект и кои пари Борисов е приел да бъдат използвани да се настаняват бежанци от семеен тип у нас“, коментира Нинова. Според цитираната информация общините ще трябва да уредят и поемат битовото устройване на заселващите се – намиране на подходящи жилища, на детски градини и училища за децата, записване при личен лекар, регистриране в съответните структури на Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане. „Кой акт и кой орган в България заложи на общините това задължение?“, продължи с въпросите Нинова. Според нея е очевидно, че държавата се е оттеглила и се е скрила зад общините, въпреки че това решение не е взето от тях, а някъде другаде и юминистър-председателят го е приел.

Искаме информация от министъра на финансите Владислав Горанов кои общини са представили такива пилотни проекти и кой е източникът на тяхното финансиране – европейски пари или национален бюджет. Искаме да ни се предостави проектът за бюджет за 2017 г, за да видим дали са заложени там пари за тази дейност“, подчерта Нинова. Тя е на мнение, че проблемът с обезлюдяването на малките населени места е сериозен за страната ни, но може да се реши като бъдат заселени български семейства, а не арабски. В три закона сме направили предложения българският национален бюджет да отдели сума, която да инвестира в такива райони“, обясни председателят на левицата. 

Държавата може да закупи обезлюдените жилища, да ги ремонтира и предостави на млади български семейства

Нинова уточни, че държавата може да закупи обезлюдените жилища, да ги ремонтира и предостави на млади български семейства срещу малък наем. „От този фонд се прави и инвестиционна програма, която е за производство в тези обезлюдени населени места, за да могат да отидат гарантирани, че ще имат работа и, че държавата ще им даде жилища, училища за децата и социално подпомагане, ако може. Да се погрижим за тези млади семейства в България, които нямат това и бягат в чужбина, вместо да продължаваме тях да ги гоним, но да приемаме бежанци и да им предлагаме тези държавни помощи“, категорична е тя.

Относно кандидатурата на Ирина Бокова, Нинова заяви, че позицията на БСП остава непроменена. „Това е кандидатурата на България и не бива да бъде оттегляна или сменяна и това е шансът на България да има свой български представител на най-високото място в ООН. Тя има пълна подкрепа от нас до края на това състезание“, каза още Корнелия Нинова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране