04.02.2017 | 15:04
Нинова: Предлагаме национален план за България срещу доктрината на ГЕРБ
Конгресът трябва да издигне Нинова за премиер, заяви Станишев

Има една дума, която днес бележи живота ни – несправедливост. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в словото си пред заседанието на 49-ия Конгрес на БСП. Имало и друга дума, която се чувала – промяна. Промяната започна, изтъкна Нинова. Тя благодари на социалистите, подкрепили генерал Румен Радев за президент.

Нинова иска коалиционните партньори да работят единно, не както досега уж са с БСП, а по места сключват индивидуални коалиции. Лидерът на червените също така обяви, че партията няма да се коалира с популистки и ксенофобски формации.

Днес промяната е задължителна, смята Нинова. Живеем в две Българии-официална и паралелна, виртуална и реална, подчерта лидерът на БСП. Едната България е на илюзиите на ГЕРБ, а другата е България на фактите, която не е така успяваща, както я представят хората на Бойко Борисов. В риск от бедност или в риск от изключване живеят 41%, подчерта Нинова.

България е първа по неграмотност в ЕС. Освен това сме и с лоши здравни показатели. Втори сме по смъртност в света, отчете още соцлидерът. Държавата след герберите задлъжнявала. Цялата картина след управлението на ГЕРБ Нинова презентира на голям екран в зала 1 на НДК със снимки на Бойко Борисов от различни негови международни срещи, онагледяващи вредните политики на ГЕРБ.

Две Българии, два свята, а между тях пропаст, констатира лидерът на БСП. Разбрали сме какво очаква народът от нас, изтъкна още Корнелия Нинова. Тя настоя и за промяна в партията. Настоя за мандатност на депутатите. Соцлидерът може да е начело на партията само два мандата, е идеята на Корнелия Нинова.
Съхраняване на народа, иска още тя. По думите й предизборната кампания вече е започнала. Ние предлагаме национален план за България, заяви още Корнелия Нинова. От другата срана нашият опонент предлага Доктрината ГЕРБ, доктрината Борисов, допълни тя. Между това трябвало да избират хората.
Да се изправим срещу мафия и престъпност, призова тя. Мафията и престъпността си имали паралелна държава. 10 милиарда лева за две години плащаме за паралелна държава. Ще закрием паралелната държава, закани се лидерът на БСП.

Създаваме фонд „Индустрия“, защото без производство няма бъдеще. Казват, че това било остарял подход, било социалистическо. Ние не се срамуваме, че е социалистическо, но се питаме, кога г-н Юнкер е преминал в нашите социалистически редици, предлагайки плана „Юнкер“. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя уточни, че БСП предлага фонд „Иновации“ за подкрепа на млади български инженери и специалисти, които да основават свои фирми и да развиват свои марки. „Наша грижа са средните и малки предприятия, ето защо отделяме сегмент за малки и средни предприятия на българската фондова борса, чрез който малки бързо развиващи фирми без финансова история да набират капитал през опростена процедура, за да могат да се развиват“, коментира Нинова.

Според нея трябва да се увеличи застрахователния капацитет на Българската агенция за експортно застраховане като един от механизмите да се помогне на българските производители да излязат на международните пазари. „Нашата голяма цел е българските компании да получат на едно място финансово подпомагане, административно обслужване, с минимално бюрократични спънки, дялово или кредитно финансиране за своя бизнес с дългови инструменти и застроховка за износ“, заяви лидерът на БСП и посочи, че партията ще обяви нулева ставка за данък печалба при годишен оборот от търговска дейност до 150 хил. лв. на стартиращо предприятие, създадено от млад предприемач до 35 г., който в рамките на 24 месеца да открие минимум пет работни места.

Нинова посочи, че БСП е за последователна политика за стабилизиране на енергетиката и внимание, насочено към развитие на енергийната инфраструктура. По думите ? икономика, без развит транспорт, не може да има. Тя обяви, че ще поддържат такава инфраструктура. „От днес поставяме акцент върху два неотложни проблема, спиране на концесията на Летище „София“ и развитието му като стратегическа инфраструктура с държавно управление, спешни действия за оздравяване на БДЖ чрез 2-годишна държавна гаранция на задълженията към кредиторите и последващи действия за рефинансиране на дълга“, коментира Нинова. По отношение на земеделието Нинова заяви, че българската земеделска земя не храни български народ и определи това като недопустимо. „Започваме серия от мерки, с които да гарантираме, че българската земя ще се обработва, че субсидиите няма да отиват в пет-шест от големите собственици и арендатори, че българската продукция ще има своите пазари за износ“, заяви тя и посочи, че БСП е готова със Закон за храните.

Ревизия на образователната реформа на ГЕРБ, предлага още Нинова. Готови сме с нов закон за професионалното образование, подчерта тя. Соцлидерът обещава и първи стъпки за семейно подоходно облагане. Ще махнем пръстовите отпечатъци в болниците. Ще модернизираме спешната помощ. Корнелия Нинова иска и здравна грижа за децата в училище.

Червените обещават реално правосъдие. Това включва въвеждане на т.нар. “частно обвинение”. Пари има, смята тя. Щяло да се промени бюджетирането. Нямало да има политическо “пъчене”. Червените щели да правят реални бюджети. Ние можем, категорична е Корнелия Нинова. Миналото ни е оставило много мъдрост, от която да се поучим, каза тя пред социалистите. Нека последваме идеята си, нека постигнем целта си, поиска соцлидерът. С викове “БСП,БСП” с аплаузи и на крака червените приветстваха речта й. Последваха възторжени викове “Победа!”.

Конгресът на БСП трябва да заяви, че нашият кандидат за министър-председател ще бъде Корнелия Нинова. Това каза председателят на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев по време на заседанието на 49-ия Конгрес на БСП. Според него Нинова трябва да има шанса да реализира промяната. По думите му 2017 г. г. ще е година на исторически промени. Станишев посочи, че предстоят трудни и важни избори в много европейски държави. „Конгресът трябва да се характеризира с отговорност и промяна, отговорност за очакванията на гражданите, които живеят в страх за личното си бъдеще и бъдещето на страната. Те търсят водачи, които да поведат страната през много трудно време“, каза Станишев. По думите му трябва да се говори за страната, но и за нейното бъдеще. Той отчете, че хората се вълнуват от това дали БСП може да им осигури сигурност, справедливост и честност. Станишев заяви, че БСП трябва да покаже единство и да не прокарва разделителни линии.

Председателят на ПЕС коментира, че в предстоящите извънредни парламентарни избори всеки глас ще има значение. „Много е важно в тази кампания да намерим своя път, който да бъде достоверен за хората на страната. Не можем да бъдем по-популисти от ГЕРБ, не може да бъдем по-националисти от патриотите, ние сме социална партия, която е нашата основна идентичност”, коментира Сергей Станишев. Той обърна внимание, че е много важно да се покаже сериозността на намеренията чрез действия.

1 коментар

  1. Х каза:

    Тази ще продължи,докато не се задави

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране