29.08.2017 | 14:38
Нинова за предложенията на Макрон: Кога големите корпорации ще започнат да плащат данъците си в България?
Кога търговските вериги ще плащат на една продавачка в България минималната ставка, която плащат на нейна колежка в съответната друга държава?, пита лидерът на социалистите

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че предложенията на френския президент Еманюел Макрон за командированите работници крият рискове и застрашават основните принципи на Европейския съюз – този за свободното движение на хора, стоки и капитали, както и принципа за равните права. 

“Кога търговските вериги ще плащат на една продавачка в България минималната ставка, която плащат на нейна колежка в съответната друга държава? Кога големите корпорации ще започнат да плащат данъците си в България, които иначе изнасят навън? Това е истинският разговор по темите за социалния, данъчния и корпоративния дъмпинг”, коментира Нинова, според която френският държавен глава насила се е опитал да наложи своите идеи в България.

“Ако тези предложения станат факт, ние ще наливаме пари в осигурителните системи на други държави членки. В НОИ и без това има дефицит и този дефицит ще задълбочи”, допълни председателката на БСП. Тя уточни, че не говори “антиевропейско говорене” и подчерта, че иска “да се прилагат еднакви стандарти” за работниците. Нинова призова европейските лидери да търсят начини ЕС да върви напред в единство, а не да “привнасят политики, които задълбочават разделението”.

Евродепутатът Петър Курумбашев добави, че работниците в транспорта не трябва да бъдат включвани към всички останали командировани работници. Според него Франция оказва натиск да бъдат приети предложението за командирован работник да се счита всеки, прекарал повече от ден на територията на съответната страна. “Първоначално Европейската комисия искаше този срок да е от пет дни, но под натиск от Франция го намали до три, което беше внесено в Европейския парламент. Нашето искане е този срок да бъде поне седем дни”, поясни Курумбашев.

“На фона на обвиненията в социален дъмпинг ние трябва да поставим темите за корпоративния дъмпинг. Ако българските фирми получаваха същото заплащане като западноевропейските, то те трябва да плащат немските заплати и осигуровки”, категоричен бе евродепутатът.

Според него от България се иска съгласие по идеите на Еманюел Макрон в замяна на “едно ефимерно влизане в “Шенген” и еврозоната”. По думите му имало странно разделение в Европейския парламент по темата. Гласуването на принципната декларация за социалния дъмпинг било по-скоро на национален принцип, отколкото на партиен. От една страна били Германия и Франция, а от друга държавите от Централна и Източна Европа. Скандинавските страни пък заели неутрална позиция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране