02.09.2020 | 23:45
Нощ на сблъсъци: Полицията изтласка протеста, летят павета и бомбички
МВР обяви част от протестиращите за ултраси с криминални досиета

Напрежението в Триъгълника на властта рязко ескалира тази вечер. Площад „Независимост“ бе пълен с хиляди протестиращи буквално допреди минути. Изведнъж плътен кордон от тежко въоръжени полицаи с каски и щитове започна да настъпва към демонстрантите на Ларгото и да ги изтласква от пространството между Министерския съвет и Президентството.

Минути по-рано към униформените летяха бомбички, бутилки, павета, части от кашпи.

На ъгъла на бул. „Дондуков“ бе докарано водно оръдие, което обаче не е използвано.

Полицията изтласква и множеството, разположено между Президентството и сградата на БНБ.

Ситуацията ескалира малко след 22 часа.

Преди това полицаите не предприемаха действия срещу протестиращите, които хвърляха бомбички в краката им, летяха бутилки и камъни. Летяха дори палатки, пейки, чадъри от доскорошния палатков лагер пред Президентството.

Част от протестиращите дори направиха кордон, който да пази полицаите от провокаторите.

Има цели участъци от жълтите павета, които са изровени.

По-рано от МВР заявиха, че очакват провокации от футболни агитки, които ще се внедрят сред протестиращите.

Протестът днес е мащабен и внушителен. Множеството изпълни пространството между Ларгото, БНБ, Народното събрание и Двореца.

Организаторите от т.нар. Отровно трио заявиха от трибуната, че ако до утре не бъде изпълнено основното им искане – оставка на правителството, сутринта те отново ще бъдат на същото място и ще продължат протеста.

Част от протестиращите, влезли в сблъсъци с полицята тази сутрин пред парламента, са били футболни агитки и хора от криминалния контингент, обявиха от МВР. Провокаторите били докарани от провинцията в София, за да се търси сблъсък с униформените. Това е тезата на началника на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев, който даде втори брифинг за днес преди малко. По думите му идеята е била да се търси директен сблъсък с униформените.

„Срещу българската полиция днес не бяха изправени мирно протестиращи, а криминален контингент и ултраси, които бяха доведени от провинцията, търсещи директен сблъсък с колегите“, обясни той. Припомняме, че протестиращи и полицаи бяха обгазени, видя се как жандармеристи със шлемове пръскат хората с лютив спрей, пострадаха десетки. Сред тях имаше и няколко репортерски екипа на различни телевизии.

Над 35 човека са били арестувани. Според Хаджиев голяма част от тях са част от политическа партия. 30 от тях имали криминалистически регистрации от „цялата палитра на Наказателния кодекс“. Много голяма част от тях са от една политическа партия, на която прокуратурата поиска заличаване, допълни комисар Хаджиев.

В първите редици на протеста се вееха знамена на партия „Възраждане“, сред мъжете, които бутаха полицейските коли и бусове, имаше облечени с черни тениски и с логото на партията. Преди няколко седмици прокуратурата поиска формацията да бъде заличена заради нарушения при учредяването ѝ.

Според Хаджиев полицията е действала изцяло в правомощията си, като на моменти дори са били пасивни с цел да се запази гражданският мир. Той обясни, че над 100 полицаи са били обгазени от протестиращи с лютив спрей.

Хаджиев попита кой мирен протестиращ отива на площада с противогаз, както са били хората, пръскали лютив спрей по полицията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране