15.08.2023 | 10:40
Нов прокурор умува да обвини ли Борисов по “Барселонагейт”
Прокуратурата крие името на новия обвинител

Нов наблюдаващ прокурор проучва делото “Барселонагейт”, по което беше поискан имунитетът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Предстои новият прокурор да се запознае с материалите по досъдебното производство и да прецени дали са събрани достатъчно данни по отношение на искания имунитет. Той ще трябва също за реши оттук нататък какво трябва да се извърши по разследването и необходимо ли е да се съберат нови доказателства, обясни шефката на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова пред журналисти.

По делото “Барселонагейт” няма данни за организирана престъпна група за пране на пари, а наблюдаващият прокурор Стефан Христов трябва да бъде сменен, защото за него има съмнения, че е предубеден. Това са изводите на апелативния прокурор Людмил Коюмжиев, който е прегледал преписката като горна инстанция, след като ревизия, наредена от и.д. главния прокурор Борислав Сарафов, установи нарушения в разследването – дълги периоди, в които по него не е работено, а после моменти на странна активност, съвпадащи с времето, когато като главен прокурор Иван Гешев се закани да измете политическия боклук и демонстративно скъса оставката си.

На 6 юли Борисов заяви, че се отказва от депутатския си имунитет. Това се случи повече от месец, след като в последните дни преди да бъде уволнен като главен прокурор Иван Гешев му го поиска. Междувременно мнозинството в парламента на практика организира проточване на процедурата по свалянето на имунитета чрез създаване на нарочна комисия, която обаче така и не заработи.

Зам. градският прокурор Десислава Петрова обясни преди дни пред “Сега”, че след отвода на Христов и разпределянето на преписката на нов наблюдаващ прокурор, избран на принципа на случайния подбор, е определен цял екип от прокурори, също на случаен принцип. На въпроса дали се предвижда призоваване на Борисов и повдигане на обвинение, прокурор Петрова каза, че е правомощие на наблюдаващите прокурори да направят собствен анализ на събраните по делото материали.

Смяната на прокурорите означава най-малко, че разследването ще се проточи във времето. Известно е, че материалите по делото са стотици страници, с които тепърва новият екип ще трябва да се запознае. Освен това заради съмненията колко претупано е разследването, не е изключено новите прокурори да искат и събирането на нови доказателства.

Съмненията, че този казус, държан на трупчета по времето на Гешев, някога ще стигне до съда, стават все по-тежки.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране