14.12.2016 | 14:14
Нов скандвал! Митов пак цака Бокова в полза на Кристалина Георгиева – за пост в ООН
Външно подготвило кандидатурата на банкерката за шеф на ПРООН

Пореден скандал се заформи на тепиха на родната дипломация. След като изпълнителната ни власт и основно Външното ни министерство направиха всичко по силите си да прецакат кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН с пускане в последния миг на кандидатурата на Кристалина Георгивеа, се готви нещо подобно.

Този път целта е да бъде спъната Бокова по пътя към висок пост в ООН, какъвто се очаква да й бъде даден, след като се представи изключително силно при гласуването за шеф. Такива нагласи има, като се спряга вариант новият генерален секретар Антонио Гутериш да я посочи за свой заместник.

Очевидно обаче този план трябва да бъде осуетен, защото МВнР под ръководството на Митов действа за това друг българин да заеме висок пост в ООН – този път за шеф на Програмата за развитие на ООН ПРООН).

Слухът от международни източници е, че този пост се готви за Кристалина Георгиева като официална кандидатура, издигната от България, разкриха от БСП.

Те показаха на медиите грама от Политическия кабинет на Външно министерство до Георги Панайотов, който е нашият постоянен представител в ООН. В документа се посочва, че МВнР е взело решение да представи българска кандидатура за висок ръководен пост в секретариата на ООН.

По този начин се отрязва пътя пред перспективата Бокова да бъде посочена от Гутериш за негов заместник, тъй като е повече от ясно, че няма как двама българи да заемат такива високи, ръководни постове в ООН.

По думите на Корнелия Нинова шефът на ПРООН е третият по ранг в световната организация и борави с милиард долара бюджет. Тя подчерта, че социалистите не са против българин да заеме поста, но са категорично несъгласни по този начин на скрито и тайно да вървят номинации с размяна на грами. И защо се прави на финала на това правителство, питат още от БСП. Оказа се, че и депутатите от ГЕРБ не са информирани и не знаят нищо по въпроса, че България номинира наш представител за шеф на ПРООН. Нямаме информация, каза лидерът на ПГ  ГЕРБ Цветан Цветанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране