16.08.2015 | 16:17
​Нов закон елиминира защитата на спестяванията в банките?
Ще преструктурират, закриват, национализират банки, за да ги спасят
Управителят на БНБ Димитър Радев със заместниците си.
Григор Лилов, Фейсбук

В последния брой на “Държавен вестник” са публикувани два нови закона – Закон за гарантиране на влоговете и Закон за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции.  И двата закона не са изненада като новина – за тях съм публикувал редица анализи от ноември м.г. насам. Но те бяха окончателно приети на второ четене именно сега – в шумотевицата и скандалите от последните парламентарни дни, та да не им се обърне внимание от публиката.

А сега да видим какво се променя при защитата на влоговете и при спасението на банките!

1. Фондът вече ще ползва своите средства не само за защита на спестяванията, което би трябвало да е основната му и единствена функция, но и за преструктуриране (спасяване) на банките.

2. По стария закон средствата в него бяха 3% от сумата на гарантираните влогове. По новия ще са само … 1%!

– Именно този жалък един процент (при първоначалните текстове и първо четене се предвиждаха дори 0.75%) поставя под съмнение защитата на влоговете. Всички видяхме, че дори 3% бяха недостатъчни при фалита на Корпоративна.

– Срокът за набиране на този един процент е “не по-късно от 3 юли 2024 г.”! Следователно сега пари във Фонда няма, няма и да има достатъчно и в бъдеще.

– Другият Фонд – за преструктуриране на банките и инвестиционните посредници е с със средства в размер на 2%. Т.е. ясно е къде е сложен акцентът – не върху защитата на влоговете, а върху екстрите за защита на най-големите паралии – собственици на финансовата система. Но и там сроковете за набиране на средствата са същите, та дори и с възможност за удължаване до 2028.

В резюме – държавата на практика освободи финансовите институции от задължението да плащат достатъчно вноски за устойчивостта на системата. Или най-просто казано –

подари им пари, които се измерват с милиарди

3. Запазва се старото положение валутните влогове да се изплащат в левове по курса на БНБ. Забележете – отново не по текущия, а от деня на решението за неплатежоспособност или обявяване на банката във фалит. Вероятният замисъл – при промяна на валутното отношение и/или рухване на Борда спестяванията да се покрият с инфлиралите вече левчета.

4. Запазва се правилото изплащането на влоговете да стартира едва след отнемането на лиценза на институцията, а както видяхме покрай Корпоративна, процедурата може да трае месеци.

5. Въвежда се правилото влоговете над гарантирания размер да участват в инструмента “споделяне на загубите”. Т.е. сумите по тях могат да бъдат орязани с някакъв процент (както се случи например в Кипър)

6. Не се гарантират и не се изплащат сметки без движение в последните две години и със сума под 20 лева.

7. Добра промяна е забраната в проблемна банка да се налага ограничение върху тегленето на влоговете за не повече от 5 дни. Лоша – възможността да се ограничава размерът на тегленето на спестяванията до определен размер сума и за неограничено време (както е в Гърция в момента)

8. Разрешено е на банки в затруднение с решение на БНБ да отложат – т.е. да не внасят временно пари в двата Фонда. Освен това не се предвижда публичност за тези процедури.

9. Ако влогът е в полза на друго лице, то при фалит срокът на изплащането му може да бъде удължен до три месеца

10. Гаранцията за спестяванията не важи при хипотезата за разпоредителни действия с тях в ситуация на фалит (например цесии)

11. Създадена е възможността разни спестявания и фирмени сметки също да попадат в условия на пълна гаранция. В родните корупционни условия е скандална възможността такова решение да се взима не само за даден вид вложители или фирми, и по конкретни случаи – т.е. индивидуално (за нашия човек или бизнесмен, както аз го тълкувам)

12. Прегледът на качеството на активите на финансовата система и начините им за оценка е със срок … цяла година. При това ще се извърши по родна методология и както са записали “съответстваща на прилаганата от Европейската централна банка”.

Е, защо не го направят направо по методиките на ЕЦБ, а “съответстващо”? Методологията за преглед и оценка на активите на пенсионните фондове и застрахователите също ще е родна.

13. Стрестестовете са посочени като задължителни след прегледа, обаче кой знае защо срокове за провеждането им не са записани. Няма и условие те да бъдат проведени от Европейската централна банка и по нейна методика, както се кълняха управляващи, ръководствата на БНБ (старо и ново) и финансисти. И въобще чрез тези два закона те вече не са дефинирани като абсолютно необходими.

И т.н., и т.н., и т.н. Анализът, особено на Закона за преструктуриране, би трябвало да заеме много и много място заради огромния му обем. Този коментар само рамкира отделни основно променени принципи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране