21.03.2016 | 16:21
Новата афера „Булгартабак“ – по пътя на КТБ
Пеевски остава с кеш, недосегаем за правосъдие; последствията за държавата може да са сравними с тези от срива на КТБ
Илиян Василев

Свидетели сме на мащабен scam – финансова схема, използувана за манипулация или измама. Миг след като се разбра, че „Булгартабак“ губи най-големия си външен пазар – Близкия Изток, в резултат на което се затваря ключов завод, освобождават се работници, станаха две бързи блокови сделки с цени на акциите, далеч над пазарните. Какво е това – пране на пари или предварително аранжирана схема за кеширане на „политически“ акции?

Бягство от горещ актив? Сделка от единия в другия джоб?

Има няколко версии за купувача, но при всички случаи той влиза в програмирана загуба. Ако завърши с офшорка, ще бъде тривиално. Нали Пеевски и Цонев вкараха законопроект срещу офшорките. Сега се плаща с контролирани пари, за да получи Пеевски законен кеш. Никой не го пита с какви пари първоначално купи акциите „Булгартабак“, но вече има „законни“ десетки милиони лева по лична сметка. Ако в схемата има посредник, кредитиран без или с компрометирано обезпечение от банка – ще е още по-интересно, защото предстои оценка за качеството на активите на банките и някой ще изгори? Ако е външна компания – тя получава нещо срещу тази загуба – насрещен актив по същата схема или друга равностойна или по-голяма полза, не задължително в бизнеса, може и в политиката.

Търсете кой е купувачът и много неща ще се изяснят.

Сделката в никакъв случай не е от тип fire sale – форсирана „пожарна“ продажба с оглед освобождаване от актив, тъй като става дума за щедра цена.

Случващото се с „Булгартабак“ е поредният производен скандал в сериала с кражбата на активите на Корпоративна търговска банка (КТБ). Схемата „Булгартабак“ и затварянето на най-големия външен пазар са равностойни на фалит. Този скандал има сравними последствия на аферата КТБ, както в краткосрочен, така и средносрочен план. Замесени са външнополитически, вътрешнополитически, икономически, финансови, икономически и социални интереси – банки, спецслужби, партии, бизнесмени.

Хипотезите са многобройни – но предполагат верижни събития – срив на акции, разследвания, социални протести и същата схема като с КТБ – намеса на държавата и ренационализация, за да се избегнат бунтове. Бюджетът, т.е. ние ще платим сметката.

Пеевски остава с кеш, недосегаем за правосъдие, в най-лошия случай зад граница. Защитата на прокуратурата е осигурена, макар и да не е изключено някакво бутафорно разследване и силни, за пред медиите, думи на Цацаров.

Това е символът на тоталния разпад на държавността.

Идеята на някои от хората нависоко в ГЕРБ да договорят изтегляне на Пеевски& сие като му платят „за съгласието“ , ще ги остави с горещ, дори пламтящ картоф и отговорност за години напред, от която няма как да избягат. Как виждат точно ДСБ и РБ да „споделят отговорността“ за Булгартабак?

Призовавам журналисти, политици, разследващи да окажат обществени и медиен натиск за пълна прозрачност и разкрития за купувача на акциите на Пеевски и Миролио в „Булгартабак“.

С отговора могат да навестят шефа на НАП, който, според медиите, е бил съветван от „корпулентния“ да не напуска поста си при никакви обстоятелства.

Данъчното престъпление при подобни схеми и игри с цените на пакети акции е просто нарисувано. При това не измисленото, а реално, защото губещият купувач накрая ще плати по-малко данъци, „Булгартабак“ ще лиши хазната от стотици милиони лева. Следващите адреси са КФН и най-вече прокуратурата. И тъй като няма да получим от тях никакви отговори, всеки може да даде гласност на това което знае.

Силно препоръчително е премиерът Борисов да не повтаря грешката си по КТБ и да си укрепи тила в ГЕРБ. Да спре да играе по схемите на Цветанов и да атакува ДСБ и РБ, а да премине на страната на разследващите, защото тяхно е бъдещето. Да, ще трябва да жертва някои от своите хора – но друг изход няма. Иначе след КТБ бомбата „Булгартабак“ ще му гръмне в ръцете, защото отговорността е негова – на власт е.

И вече няма да става дума само за политическа отговорност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране