19.05.2015 | 18:31
Нови обвиняеми по аферата “КТБ”
Подуправителка на БНБ легна болна
Служителите на Специализирана служба за вътрешен одит на КТБ са привлечени като обвиняеми. Това каза по време на заседание на Временната анкетна комисия, разследваща случая “КТБ” председателят й Десислава Атанасова.

“Готви се компютърна експертиза за информация на досъдебното производство. Пристигнало е писмо от синдиците на КТБ във връзка с всички указания, отправени към квесторите на КТБ, както и всички въпроси, задавани от квесторите към Фонда за гарантиране на вземанията и БНБ. Пристигнало е и писмо от Нели Кордовска. Тя е представила болничен на нашата комисия, че не може да се яви с приложения на кореспонденция между квесторите на КТБ, Фонда и БНБ”, обясни още Десислава Атанасова.

Комисията за КТБ ще изслушва Нели Кордовска, която ръководи “Банков надзор” в БНБ, и председателят на Фонда за гарантиране на влоговете Пламен Миленков. Десислава Атанасова съобщи, че в комисията е постъпило писмо от редакцията на сайта “Бивол”, в което се посочва, че Асен Йорданов от “Бивол” иска да бъде изслушан, за да разкрие факти за придобиването и финансирането на медийна групировка, заеми от КТБ, свързани фирми и търговия с обществено внимание. Комисията обаче реши Йорданов да не бъде изслушан, а да прати в писмен вид цялата налична документация, която би била нужна за дейността на комисията за КТБ.

“Протестна мрежа” също е изпратила също писмо до комисията с молба тя да изисква тефтерите и тетрадката на Цветан Василев, които излязоха в публичното пространство, но по-късно се оказа, че не са негови.

“В странно качество съм да преценявам дали това са автентични тетрадки. Нямаме подобни разследващи функции, за да изясняваме факти и обстоятелства, ако някой смята, че тази тетрадка, огласена публично има отношение към работата на комисията ще го обсъдим”, каза Атанасова. В крайна сметка се реши, че тази тетрадка няма да бъде разглеждана.

По време на заседанието на комисията отново бе подхваната темата за изслушване на Цветан Василев по скайп. Председателят на комисията припомни, че тази тема вече е обсъждана още в началото на работата на комисията, когато се е стигнало до извода, че комисията не следва да се превръща в реалити формат за това кой какво има да казва.

“Ако Василев се яви или писмено даде информация на комисията ще вземем предвид обясненията и свидетелствата му”, добави тя.

Йордан Цонев запита риторично дали европейската заповед за арест е пречката банкерът да се яви пред комисията. “Наша работа е да пазим достойнството на българския парламент, а тое е – всеки, който иска да се яви пред комисията да дойде и да каже каквото има да каже, който има документи, които уличават политици, граждани и т.н., не ги държи в сейфове, а ги предава на прокуратурата. На мен не ми се вижда несериозно европейска заповед лице да бъде изслушвано с телемост. Утре и братя Галеви може да поискат да ги изслушваме, първо да се явяват пред съответните органи”, добави Цонев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране