15.10.2019 | 0:26
Новите жилища вдигат цените в крайните квартали
Купувачите отново се оглеждат за по-малки апартаменти

Цените на имотите в крайните квартали вървят нагоре. Причините за това са няколко, смята изпълнителният директор на агенция за недвижими имоти Полина Стойкова.

Според нея основно повишение се наблюдава в кварталите „Люлин“, „Обеля“ и „Полигона“. „Причина за това е, че там има активно ново строителство и се търсят жилища от тухла. „Обликът на крайните квартали се изменя и се появява строителство на високи цени, което дръпва средният показател за района“, каза още Стойкова. Новите сгради се строят на хубави места, където има връзка с метрото, магазините, детските градини и парковете. Така, с новото строителство и пренасочването, даденият квартал догонва по-скъпите с ръст от 10-15% в цените.

„Повишение има в по-скъпите квартали в източните и южните райони на София – това включва кварталите „Изток“, „Изгрев“, „Гео Милев“, след тях са и „Иван Вазов“, „Лозенец“, „Стрелбище“, „Гоце Делчев“, „Борово“ и „Младост“, коментира брокерът Константин Пандов за „Монитор“. На въпрос при кои типове жилища има най-голям ръст в цените, той отговори, че повишението е цялостно, но е основно в горепосочените квартали. „Ако говорим за повишение, то по мои наблюдения цените надминаха с 20% предишния бум от 2007 г.“, допълни експертът. Той сподели, че повечето потребители се оглеждат за оферти за по-малки жилища, тъй като разполагат с бюджет от 100 хил. евро.

При по-големите качествени жилища търсенето е по-различно, тъй като при тях са малко офертите, в които няма забележки или местоположението е добро. Много търсени са и по-елитните части на центъра, около НДК, пресечните улички на „Витошка“, както и районът около Докторския паметник, който е и най-скъпата зона на столицата.

Междувременно стана ясно, че София е 9-та в Европа по ръст на цените на жилищата. В света столицата ни се нарежда на 19-то място, показва проучване на консултантската компания „Knight Frank”за второто тримесечие на 2019 г. За периода април-юни цените на жилищата в София са нараснали с 9,6% за година. Това поставя града ни след Утрехт, Холандия и преди Лион, Франция. Според Стойкова обаче повишението за София е минимално и процесът постепенно се успокоява. По данни на брокерската агенция, ръстът е между 5% и 6%, докато миналата година е бил 10%.

Общо цените на жилищата в изследваните градове са нараснали със средно 3,5%. Най-бързо растящият жилищен пазар в света е бил китайският Сиан (25,1% ръст), а в другия край е Сидни (9.4% спад).

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране