11.08.2015 | 10:39
НСО със свръхправомощия и широк кръг охранявани лица
Плевнелиев пусна спорния Закон за НСО

Законът за Националнат служба „Охрана“ е обнародван в Държавен вестник. Въпреки призивите на гражданския сектор, държавният глава Росен Плевнелиев не му наложи вето. Така в сила вече е един доста спорен нормативен акт, даващ големи правомощия на гардовете на властта, в т.ч. да бият бременни жени при масови безредици и разширяващ в пъти кръга на охраняваните лица с такива като почетния председател на ДПС Ахмед Доган и банкера Цветан Василев например.

Президентът отказа да върне закона за преработка, тъй като сам от години настоява за приемането му, коментираха пред Клуб Z от „Дондуков“ 2. В действителност целият пакет от нормативни актове, които трябва да уреждат работата на спецслужбите, бе внесен от ГЕРБ за разглеждане в парламента още през 2012 г. Пакетът (закон за системата за национална сигурност, за военното и за цивилното разузнаване и за НСО) бе обсъден тогава и при държавния глава, но бе приет едва в 43-ото Народно събрание.

Въпросът обаче е, че законът за НСО претърпя ключови изменения от първоначалния вариант и то натъмно – на тайно заседание на парламентарната комисия за службите. Така, по предложение на ГЕРБ, в частност на председателя на комисията Димитър Лазаров, бе разширен кръгът на охраняваните лица. В крайна сметка бе решено за сметка на данъкоплатеца да се пазят неопределените като формулировка „други лица, свързани с националната сигурност, икономическата и финансова стабилност на държавата“. Което може да означава всеки – по осмотрение на началника на НСО, председателя на ДАНС и главния секретар на МВР.

Бе увеличен и срокът, в който бившите премиери и парламентарни шефове ще ползват специализиран транспорт на службата. Практиката бе гардове да ги возят с коли на службата до една година от сдаването на поста, а сега вече ще е до 4 години. По този повод Атанас Атанасов (РБ) обвини герберите, че са осигурили безплатен транспорт на Пламен Орешарски и Георги Близнашки.

За да изпълняват задължениета си, когато се налага, държавните охранители ще могат да ползват помощни средства въжета, белезници, електрошокови и други палки; димки, химически вещества; халосни патрони, шокови куршуми, устройства за отваряне на помещения, бронирани машини и пр. Ще имат и редица полицейски правомощия. За това бяха сравнени от депутати с жандарми, преторианска гвардия на властта и пр.

На гардовете бяха вменени и отговорности на експерти на ХЕИ – да проследяват процеса на приготвяне на храната на охраняваното лице, в т.ч. да следят за хигиената.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране