15.09.2018 | 0:37
„Ню Йорк Таймс“: Българската полиция задържа журналисти, разследващи измами с еврофондове
Скандалът с "Джи Пи Груп" стана международен

Двама журналисти са били задържани посред нощ от българската полиция, след като са намерили запалени и нарязани документи, докато работят по случай за предполагаема измама, свързана с европейски фондове, разказва един от репортерите в петък. Българските власти потвърдиха, че двамата са били задържани и освободени. Това пише американското издание „Ню Йорк Таймс“ по повод задържането на Димитър Стоянов и Атила Биро, позовавайки се на „Асошиейтед прес“. По-късно същата информация бе публикувана и на сайта на изданието „Вашингтон Поуст“.

Румънският журналист казва пред агенцията, че двамата със Стоянов са открили пликове с нарязани и запалени документи и докато са снимали, полицията се е появила и им е сложила белезници, като е „отстранила“ пликовете.

По думите на Биро двамата са били откарани в полицейско управление и освободени рано в петък. Той твърди, че полицаите са му казали, че е задържан, за да бъде „идентифициран“.

Омбудсманът Мая Манолова посочи задържането на двамата журналисти като „незаконно и без достатъчно основания“, пише още „Асошиейтед прес“.

„Неуспехът на властите да обяснят причините за задържанията оставиха в българите впечатлението, че е имало опит да се предотврати журналистическо разследване“, казва Манолова.

Сайтът „Бивол“ твърди, че разследва корупция на високо равнище и че е информирал полицията, че документи и компютри са „премахвани“ от офисите на хората, които журналистите разследват, продължава публикацията „Ню Йорк Таймс“.

И още: „когато журналистите са стигнали до терена, върху тях са се нахвърлили от полицията. Това се е случило на мястото, където са били депонирани документите, в които най-вероятно има доказателства за измами с европейски средства“.

„Асошиейтед прес“ споменава, че главният офицер от Дирекцията за борба с организираната престъпност Ивайло Спиридонов се е извинил на главния редактор на разследващия сайт за липсата на информация през изминалата нощ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране