10.02.2016 | 0:01
„Ню Йорк Таймс“ призна: Сирия стана позор за САЩ и победа за Путин!
Изявленията на Вашингтон са само думи, всъщност музиката я поръчва Кремъл

Руският президент Владимир Путин вече удържа победа в Сирия, което стана възможно благодарение на „безпомощността” на администрацията на Барак Обама. Тя превърна Сирия в „окървавено гробище на американските убеждения”, пише влиятелният „Ню Йорк Таймс“. Изданието пише, че планомерната политика на Путин осигури успех на действията на РФ в Сирия, а също така „безцелността” на администрацията на САЩ.

Авторът на публикацията Роджър Коен отбелязва, че Вашингтон само демонстрира видима дейност в Сирия. Коен е уверен, че американските изявления са „само думи”, а всъщност „музиката в Сирия я поръчва Путин”.

Освен това Коен счита, че макар сирийската армия успешно отнема територии от ИД, това не е решаващ фактор с ИД. Почти пълното обкръжаване на Алепо може да стане сирийско Сараево, пише изданието. Цялата вина е в „безпомощността” на американските власти.

Изявленията на американското правителство, че Сирия не е основен фактор в интересите на САЩ, а нова война трябва по всички начини да се избягва, водят към трансформиране политиката на Вашингтон за мълчаливо съгласие с Москва, уверява авторът на публикацията.

Според Коен, Сирия се превърнала в „позор” за администрацията на Обама, зачертавайки всички успехи във вътрешната политика. При това „сирийската агония” на президента доведе до терористичните актове в Париж, към разпадане на ядрото на Евросъюза, чиито страни връщат вътрешните граници заради бежанците.

„Обама подкопа доверието към думите на Америка, предизвика продължителен гняв на сунитските страни-съюзнички от Персийския залив, укрепи позициите на Асад … и откри на Путин пътя към определяне на съдбата на Сирия” – заявява Коен, говорейки за позора на Обама.

Според журналиста, САЩ сега могат само да направят едно: да увеличат броя на приеманите бежанци от Сирия, помагайки на Европа да се справи с потока на мигранти. „Ако позволим на страха да диктува политиката, терористите ще победят. А Путин вече победи” – обобщава Коен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране