05.10.2016 | 21:29
Обективиране на предизборния факел
И пак - даваш ли, даваш, Банкяджи Бойо? - Давам бе, мили прости хора, давам!

5 октомври е Международен ден на учителя, а на 6 ноември има президентски избори в България.  При така сложените обстоятелства Бойко Борисов заяви, че следващата година ще бъдат отпуснати допълнително 223 млн. лв. за образование.

Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева коментира обявата на премиера: “Радвам се, че правителството обективира една оценка, която имахме, още когато сключвахме коалиционното споразумение – приоритет да бъде образованието… Това са средства, които ще ни дадат възможност да влезнем в XXI век. Това е отговорът на икономиката, здравеопазването, сигурността и дори демографията. Няма въпрос, на който отговорът да не е образование.”

А Милена Дамянова – шефка на просветната комисия в НС, прочете Декларация от трибуната на парламента. Наскоро изповядахме, че този жанр ни докарва нещо като постродилна или посткоитална депресия:

***

Уважаеми г-н председател, уважаеми колеги народни представители,

В живота на всеки от нас има един човек, който е запалил у него факела на знанието. Ние сме това, което сме, благодарение на този човек. На учителя. Човекът, чието име произнасяме с преклонение, и на когото казваме благодаря за предадените уроци. И за знанието, и за живота. Днес е 5 октомври, Международният ден на учителя. Ден, в който отново благодарим и се прекланяме пред отдадеността на тази професия и звание. Превръщането на образованието в национален приоритет е водеща политика на ПГ на ПП ГЕРБ. Следвайки целта за подкрепа, признателност и уважение към труда на учителя, защитихме 223 млн. повече в Бюджет 2017 за българското образование. Тези средства са следствие от последователна политика и приетия Закон за предучилищното и училищното образование, за който ГЕРБ е основният двигател последните 5 години. От тях 100 млн. лв. са за увеличаване на учителските възнаграждения, 6 млн. за ресурсните учители, 1 млн. за транспорт на учениците над 16 г., 2.5 млн. за закупуването и поддръжката на ученически автобуси, 3 млн. за защитени детски градини. Още 50 млн. лв. всяка година се инвестират в учителите чрез оперативните програми. Увеличавайки средствата за образование още в първата година от приемане на новия закон, ние ясно показваме, че образованието е реален национален приоритет и че парите следват реформата за качествено образование. С новия Закон за предучилищното и училищното образование, както и с увеличеното финансиране, започваме да решаваме задачата за преодоляване на социално-икономическите различия, трупани с десетилетия. Всички сме наясно, че с инвестиции и в учителите се постига нова философия в образованието. Законът обединява добрите практики, които са реализирани от учителите в различни детски градини и училища в цялата страна. Учителят има гарантираното право и свобода да решава как да управлява своята класна стая. Да избира най-добрите методи на преподаване, най-подходящите уроци, най-съвременните практики. По този начин ние ясно показваме, че вярваме и подкрепяме способностите и професионализма на учителя. Ние в ПГ на ПП ГЕРБ гарантираме, че чрез закона всеки учител ще развива своята кариера според резултатите и приноса му, а не само според възрастта му. И това е реално обвързано със социалния му статус. Вече въведохме и 10 заплати при пенсиониране. За първи път се подкрепят иновативните учители, чиито отлични практики се превръщат в национални. Ние в ПГ на ПП ГЕРБ сме убедени, че всички тези мерки реално утвърждават високия обществен статус на учителската професия. Продължаваме да работим за връщане на достойнството и престижа на учителската професия. Защото един обществен договор в България никога не е нарушаван – този с учителя. Честит празник, скъпи учителю. Благодарим.

1 коментар

  1. Дочев каза:

    Госпожата с вид на певица,можеше тази декларация я прочете и на 17.11.2016 година,след като е приключил балотажа за избора на Президент!Държавната “кесия”се отваря,само когато каже главният,при целесъобразни събития касаещи държавното управление.Имаш крава,пиеш мляко.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране