12.10.2018 | 0:01
Обрат? Иманярите обявиха, че златното съкровище е имитация
Сам измислих предметите, обяви един от арестуваните

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста четиримата мъже, обвинени в незаконна търговия с културно-исторически ценности. Сред задържаните е и служителят на ДАНС Надко Добчев, който, според прокуратурата, координирал действията на групата.

Античен златен венец с тегло 400 грама е бил спасен от продажба за 2 милиона евро при спецакция на прокуратурата, ГДБОП и ДАНС в понеделник.

Един от задържаните, занимавал се от години с иманярство, предал доброволно още четири артефакта – също златни, антични и – по думите на заместник-директора на Археологическия музей Христо Попов, датиращи от средата на IV век пр. Хр.

Пред съда обвиняемите обаче обявиха, че откритите предмети са фалшиви.

“Венецът и торквата са имитации, които съм измислил. Венецът е имитация на тракийско изделие, а гривните и торквата са персийски стил. Изработени са от злато и сребро. Направени са така да изглеждат стари и антични. След като ги изработя ги състарявам с киселина”, обяви обвиняемият Петър Влаев, като обясни, че има и матрица на предмет, която се е намирала в дома му, но е била иззета.

Друг от обвиняемите – Димитър Андинов, също потвърди тази версия.

По-рано днес на пресконференция на Спецпрокуратурата бе обявена колосалната стойност на откритите ценности. Още тогава зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви, че са наясно, че съществува и нелегален бизнес с реплики на антични вещи, но за момента няма основание за съмнение, че въпросните артефакти са автентични.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране