14.01.2016 | 18:54
Обвинението на братята от Враца е променено в умишлено убийство
Свидетелските показания са довели до по-тежко обвинение

Двамата братя Десислав и Иван, които пребиха до смърт 18-годишния Тодор в центъра на Враца, вече са обвинени за умишлено убийство, съобщи говорителят на гл.прокурор Румяна Арнаудова. Вчера прокуратурата им повдигна обвинение за непредумишлено убийство, но след намесата на главния прокурор решението бе ревизирано. “Обвинението е за престъпление по член 116, т.11 от НК, за което се предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна”, уточни Арнаудова.

Двамата, известни с прякора си Поничките, ще отговарят пред съда за умишлено убийство по хулигански подбуди.  Установено е, че двамата са нанесли множество удари по тялото и тила на Тодор. Седем прокурори от ВКП ще разследват смъртта на момчето по заповед на Сотир Цацаров, а лекари от ВМА ще направят нова аутопсия на тялото. До края на деня трябва да са готови и резултатите от проверката на действията на Окръжна прокуратура, разпоредени от Цацаров.
До момента се знае, че 18-годишният Тодор има 28 охлузвания по тялото и главата, както и интензитета на ударите, които са му били нанесени.

Румяна Арнаудова каза, че и свидетелските показания също са допринесли за завишаване на обвиненията. Доказано е, че Тодор е носил бокс със себе си, приятелката му е потвърдила това пред съдия. Част от нараняванията по ръцете му сочат, че е бил с бокс в дясната ръка. От свидетелите се знае, че след нападението той е пуснал бокса на земята и друго момче – негов приятел, го е взел, прибрал го е в джоба си и след това го изхвърлил на 15-20 метра от мястото на инцидента. Въпреки огледите обаче предметът не е намерен.

Нападателите на Тодор са го били с юмруци и с ритници. Все още няма изготвен протокол от аутопсията на момчето, също така няма и официално становище за причината за смъртта, има само едно описание на травматичните наранявания, от което се вижда, че момчето има 28 охлузвания. Прокуратурата ще изземе цялата документация за здравето на момчето от личния му лекар, за да се види имало ли е той хронични заболявания. Двамата нападатели са неосъждани. Установено е, че не са се познавали с Тодор Йорданов. Убийството е извършено по хулигански подбуди. Арнаудова съобщи, че няма наличие за употреба на алкохол и наркотици у лицата. Тъй като двамата братя има опасност да се укрият, се очаква утре съдът да им наложи мярка “задържане под стража”. По делото има 15 свидетели.

Министерството на здравеопазването проверява за колко време е пристигнала линейката на мястото на трагедията. Според Спешния център във Враца тя е дошла за 5 минути, а според близките на момчето – за половин час.

Стотици хора се събраха снощи пред полицията във Враца заради убийството на 18-годишния Тодор. Те искаха възмездие за поредната жертва на насилие, съобщи “Дарик”. Младежът почина вчера след спор и нанесен побой от братята Иван и Десислав Дамянови. Хората настояваха за доживотен затвор на двамата братя. Напрежението нарасна, след като стана ясно, че са им повдигнати обвинения за убийство по непредпазливост след нанесена лека телесна повреда. Тогава множеството започна да скандира „Убийци” и „Пуснете ги навън”. Хората искаха да се срещнат с шефа на полицията, който да им обясни защо посред бял ден в центъра на града се извършват такива престъпления.

Братята Дамянови, които убиха оня ден след уличен побой 18-годишния Тодор Йорданов в центъра на Враца, ще бъдат съдени за нанасяне на лека телесна повреда довела до смърт по непредпазливост.

„Окръжна прокуратура – Враца привлече като обвиняеми двамата братя за това, че в съизвършителство помежду си по непредпазливост са причинили смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов, вследствие на умишлено причинена лека телесна повреда. Престъплението е по чл. 124 ал.1 във вр. с чл. 20 ал.2 НК.”“, се казва в официалното съобщение на държавното обвинение.
Членът, по който ще бъдат съдени Дамянови, е за причиняване на смърт по непредпазливост след нанасяне на лека телесна повреда. Наказанието, което се предвижда от закона в подобни случаи, е до 5 години лишаване от свобода.

Нападателите са задържани от прокурора за срок до 72 часа и предстои внасяне на искане в Окръжен съд – Враца за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.
От прокуратурата официално съобщиха, че металният бокс, който беше видян от очевидци, е бил изваден от Тодор. Спорът е възникнал във връзка със спазването правилата за движение по пътищата. После прераснал в нанасяне на побой на 18-годишния Тодор от двамата братя, които му нанесли множество удари с ръце. В резултат на това момчето по-късно починало, се казва още в прессъобщението на прокуратурата. По време на боя Тодор на два пъти си е глътнал езика. Според очевидци единият от братята държал ръцете на Тодор, а другият го налагал.

Двамата братя са на 36 и 32 години. Единият е криминално проявен за кражби и шофиране в нетрезво състояние. Собственици са на автокъща в града, допълва Нова телевизия. Двамата са познати с прякора Поничките.

Сутринта братът на убитото момче разказа това, което е научил за случилото се към момента:
„Приятелката на брат ми, която се е возила до него в колата, разказа, че двамата мъже са изскочили на платното и той натиснал клаксона. От това се стигнало до караница и съответно – до сбиването”.
Той обясни, че не разбира защо двамата мъже са продължавали да го удрят така ожесточено:
„След като са големи, възрастни хора, защо са реагирали така, защо са го били с боксове? Това убийство е абсолютно предумишлено за мен. От това, което разбрах от свидетелите, и от снимките – за мен тези хора са били с ясната нагласа да го убият”. Братята твърдят, че са се защитавали. Пламенови са от врачанското село Девене.

Той добави още, че не разбира и защо хората, които са били на мястото на инцидента са реагирали така – снимали са и са гледали. Кметът на Враца Калин Каменов призна, че в града има проблем с агресията на хората. Самият той провел няколко срещи с полицията.

Тази вечер и утре във Враца се организират мълчаливи протести пред РПУ-Враца заради бруталния побой . Десетки обаче са гледали боя безучастно. Кметът на Враца Калин Каменов заяви, че в града има доста хора, които се чувстват безнаказани, но това трябва да спре.

“Вчерашният ден е от поредицата тъжни дни, смятам срамни дни за нашия град. Това е случай, който за съжаление е ежедневие във Враца. Тук често пъти се решават проблемите по този начин. Смятам, че трябва да се засрамим от това си поведение, защото така не се решават проблемите. Младите хора в този град трябва да дадат пример, че не трябва да сме безучастни. Трябва да се даде отпор на наглостта”, каза Каменов.

В коментар за факта, че никой не се е намесил, за да спре биячите, врачанският кмет призова: “Ако продължаване да сме пасивни и да смятаме, че това не е наш проблем, утре може да пострадат нашите деца. Трябва да спрем да сме активни само във Фейсбук”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране