14.12.2015 | 18:26
Очаквано: Кунева остава в управлението
Партията предлага декларация за приоритети за следващите 6 месеца

ДБГ остава част от управляващото мнозинство. Това стана ясно от декларация на партията, изчетена от нейния лидер и вицепремиер Меглена Кунева.”Участието на Реформаторския блок (РБ) е гаранция за стабилност на институциите и неизбежност на реформите. Ще предложим на РБ и ГЕРБ декларация, че през първите 6 месеца ще бъдат постигнати видими резултати в антикорупционното законодателство, съдебната реформа, реформи в образованието, продължаване на реформите в здравеопазването, оптимизиране на разходите в енергетиката, ускоряване на работата по електронното управление”.

ДБГ ще предложи на всеки от депутатите на РБ да се присъедини към декларацията за управленските приоритети. Кунева каза още, че приетите на второ четене конституционни промени са стъпка в правилната посока. И припомни, че ДБГ оцени още първоначално представения конституционен проект като недостатъчно амбициозен, а депутатите на партията единствени са се противопоставили на “историческия компромис”.  Кунева допълни, че съдебната реформа трябва да бъде ускорена, а следващият министър трябва да се ангажира с конкретни промени, в конкретни закони, с конкретни срокове.

“Още в следващите дни очакваме ГЕРБ да предложи кандидат за министър на правосъдието. Готови сме да участваме активно в осбъждането на кандидатурата. И да инициираме широк дебат за следващите конституционни промени”, каза още Кунева. На въпрос дали би приела министерския пост, ако ГЕРБ я предложат като кандидат, тя отказа да отговори. Същата реакция предизвика и въпрос за ясната й позиция за оттеглянето на ДСБ от управлението.

Попитана дали 6-те месеца в декларацията са един вид ултиматум, лидерката на ДБГ отговори така:”Термини от рода на “ултиматум” не са добра основа за работа. Мисля, че отговорът е закодиран в името ни – Реформаторски блок. Ако реформи няма, това би обезмислило участието ни. И вярваме, че реформи ще има.”

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране