03.01.2017 | 0:01
Около 2,3 милиарда български капитал е напуснал страната тази година
Политическата нестабилност може да забави реформите в институциите, прогнозира той

“За 2016-та, вероятно темповете на растеж ще бъдат около 3%, а може би и повече. Това се посочва като солиден плюс за развитието на икономиката ни от управленския елит. Но, доколкото сме членове на европейското семейство, трябва да се мерим с европейските критерии”, коментира пред БНР проф. Гарабед Минасян от Инситута за икономически изследвания при БАН.

“Един основен критерии е дистанцията между нашето икономическо състояние и средноевропейското. Ние изоставаме от средно европейското икономическо състояние, примерно, 5 пъти, което означава, че ако Европа средно се развива с 1 процент, ние трябва да се развиваме поне 5 пъти повече от този процент, да вървим с пет пъти повече стъпки напред, за да можем да запазим дистанцията, която съществува между нас и средноевропейското равнище. Европа миналата година се развива с около 1,5%, а нашите три процента са крайно недостатъчни, което означава, че дистанцията между нашето икономическо състояние и средноевропейското състояние ще продължава да се увеличава4, обясни експертът.

“Външната среда няма да е особено благоприятна през 2017-а. Вътрешната обаче е покрита с несигурност заради предстоящите избори”, уточни Минасян. “За 10 месеца на 2016-та, година около 2,3 милиарда български капитал, по данните на Платежния баланс на БНБ, е напуснал страната. И той ще продължава да напуска. Вероятно тази несигурност в обстановката ще повлияе върху забавянето и изоставянето на реформите на институциите”, прогнозира той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране