04.08.2021 | 22:35
Окрадената от Петър Илиев доцентка: Заплаши ме със съд
Такъв като него няма място в правителството, категорична е Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Човек като Петър Илиев няма място в правителството.  Още през 2015 г. беше ясно, че Петър Илиев е преписвал от книгата ми, но за да не стават скандали… Защото плагиатството се наказва тежко и да не се обвинява университетът. А и този човек (Петър Илиев) можеше да загуби мястото си в катедрата. Нормално е това да стане, но когато той има здрав гръб… И аз какво можех да направя? Обявиха конкурс, той искаше да влезе в него, но не успя. И после разправяше, че му спрели развитието.

Това казва в интервю за сайта Антени доц. Наталия Киселова. Тя обвини номинирания за вътрешен министър от ИТН Петър Илиев, че е преписвал от нейната дисертация “Парламентарен контрол” в книгата си “Компетенцията на Народното събрание”, където има взаимствани цели пасажи от труда на доц. Киселова.

На въпрос защо не е съдила Илиев, Киселова отговаря, че е била притисната от колектива и е нямала съюзници. Сега обаче нейни съюзници са медиите. Според нея сега са се променили правилата, по които работи Етичната комисия в СУ “Св. Св. Кирил и Методий” и преди да се обърне към нея, Киселова ще говори с декана и с ръководителя на катедрата. Защото това е репутационна щета за Юридическия факултет.

Петър Илиев не се е свързвал с доц. Киселова, но през медиите я заплашвал, че ще я съди и “какво ли не”, казва доцентката. Но нейната цел не е да се съдят. “Искам такъв човек да няма място в едно правителство”, категорична е Киселова.

От ИТН никой не я е търсил. “В интерес на истината, единствен ми звъня човек от БСП, когото познавах отпреди, за да ме пита дали е вярно. Да, вярно е, и какво от това”, пита Киселова.

Тя твърди, че изчезването на книгата на Илиев от книжарниците не е мистерия, той я е изтеглил преди месец. Но адвокатска група в мрежата (б. р. става въпрос за фейсбук групата “Правна лудост”) с триста зора успяла да се добере до един екземпляр и направила сравнението. Проверката на фейсбук групата “Правна лудост” показва, че в книгата на Илиев от 2015 г. има около 40 страници почти идентичен текст с този в докторската дисертация от 2008 г. на доц. Наталия Киселова. Дисертацията на Киселова е издадена в началото на тази година в книга със заглавие “Парламентарен контрол”.

А как ще действа Етичната комисия на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, ако правителството мине и Петър Илиев вече е избран за министър? “Ще го извикат в комисията, защото той е и преподавател, и ще го разпитат. Всеки има право на защита. Не знам какво решение ще вземе”, казва накрая доц. Наталия Киселова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране