02.11.2016 | 0:01
Онкодиспансерът в Пловдив е проверяван за безразборни операции
На здрави хора се отстраняват органи, след това се правят изследвания

Изпълнителната агенция „Медицински одит“ проверява Комплексния онкологичен център в Пловдив след шокиращи разкрития, че там се извършват радикални операции на пациенти, без да има необходимост от тях. До проверката се стигна след изнесени от предаването “Господари на ефира“ пет случая на пациентки, на които са извършени тежки операции с отстраняване на органи, за които последващи медицински становища твърдят, че са неоснователни.

За практиката пациенти да се подлагат на ненужни манипулации с цел усвояване на скъпо патени клинични пътеки от здравната каса лекари свидетелстват от години, като за последно темата беше повдигната през април по повод въведеното задължение болниците да осигуряват комплексно лечение на онкоболните пациенти.

Тогава онколози разказаха, че е практика на онкоболни пациенти първо да се правят операции и да им се отстраняват органи, въпреки че би било по-добре той първо да бъде третиран с химио и лъчетерапия – да бъде смален и след това хирургичната интервенция да не е толкова радикална.

Подобни радикални интервенции били практика при рака на маточната шийка, въпреки, че този вид тумор е изключително податлив на лъчетерапия и брахитерапия и именно това трябва да е първото лечение при него. Петте случая, изнесени от “Госпоари на ефира“ потвърждават тази практика.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране