06.02.2016 | 0:33
Опозиционни журналисти в Турция са заплашени с доживотен затвор
Международни организации призовават югоизточната ни съседка да спре злоупотребите със свободата на словото

В сряда се навършиха 70 дни от ареста на двама турски журналисти, чиято по-нататъшна съдба продължава да е толкова неясна, колкото и при задържането им. Обвинителният акт срещу главния редактор на най-яростния опозиционен  всекидневник „Джумхуриет“ Джан Дюндар и ръководителят на кореспондентското му бюро в Анкара Ердем Гюл може да ги остави в затвора до края на живота им. За това алармират не само медиите в югоизточната ни съседка, но и редица международни журналистически организации.

Двамата журналисти, известни като едни от най-острите критици на ислямисткото правителство на Турция, бяха задържани в края на ноември миналата година заради публикации, уличаващи Националната разузнавателна служба MIT в оръжейни доставки за терористите от „Ислямска държава” в Сирия. Наказателен съд в Истанбул ги обвини в шпионаж и издаване на държавни тайни, а основни жалбоподатели са президентът Реджеп Ердоган и ръководството на тайните служби.

В обвинителния акт се посочва, че вестникарите са разкрили и огласили информация, представляваща държавна тайна, което според законите е политически или военен шпионаж, застрашаващ националната сигурност, което пък е престъпен опит и цел за преврат срещу правителството. Става въпрос за публикувани през май 2015 г. снимки на тировете на MIT, спрени в граничните със Сирия провинции Хатай и Адана, и последвалата поредица от разследващи статии с разкрития за схема за оръжейни доставки за терористите.

Дюндар и Гюл са обвинени и в осъзнато действие в подкрепа на въоръжена терористична групировка, без да се нейни членове. Заради въпросните изключително тежки престъпления прокуратурата настоява те да получат доживотни присъди и 30 г. затвор. Арестът им предизвика незабавна вълна от протести на гражданите в Истанбул и Анкара, сред които имаше и редица депутати от опозицията. Протестните акции бяха разпръсквани със сълзотворен газ, части за борба с безредиците издигаха барикади, възникваха сблъсъци между гражданите и полицията.

Широк е и международният отзвук след решението на Наказателния съд за лишаването от свобода на двамата журналисти, които продължават да са зад решетките в очакване на процеса на държавата срещу тях. Посланици от мисиите в Анкара публикуваха в социалните мрежи думи на  дълбоко безпокойство заради поредния удар по независимите медии в Турция, остри реакции изразиха и отделни представители на ЕС, ЕК и ЕП. По данни на правозащитни организации в Турция към момента в затворите 29 водещи журналисти изтърпяват наказания, репресиите спрямо медиите станаха ежедневие.

Миналата сряда представители на 11 журналистически организации по света протестираха мълчаливо пред затвора в Истанбул, където двамата критици на властта очакват присъдите си. Те реагираха и заради това, че правосъдното министерство на Турция им отказа среща с техните колеги, заплашени от доживотни присъди, въпреки официално поисканите разрешения за това. Пристигналите от различни държави пратеници на най-авторитетните журналистически организации нарекоха акцията си пред затвора „Патрул на надеждата“. Сред тях бяха представители на „Репортери без граници“, Международния медиен институт, Комитета за защита на журналистите, Международната и Европейската федерация на журналистите и редица други.

Протестиращите пред затвора в Истанбул се подписаха в декларация до турските власти с призива да спрат злоупотребите спрямо свободата на словото, държавата да предприеме курс към демократизация, а несправедливо обвинените журналисти да бъдат незабавно пуснати на свобода. Засега обаче няма никакво развитие по случая и Дюнар и Гюл продължават да са зад решетките.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране