08.05.2015 | 18:54
Опростиха полицейската глоба от 100 лева на президентския племенник
23-годишният Станислав бе санкциониран заради неизпълнение на разпореждане

Съдът отмени глобата от 100 лв. на племенника на президента Росен Плевнелиев – Станислав. 23-годишният благоевградчанин бе глобен заради неизпълнение на полицейско разпореждане, след като влезе в спор с униформените дали е минал на червен светофар с лекия си автомобил „Ситроен“, или не. При разправията, станала на 15-и октомври миналата година, Станислав Плевнелиев бе откаран с полицейската патрулка в 1-во РУП, където му е съставен актът за административно нарушение, който той подписал с възражение, съобщава struma.bg.

Тогава Станислав се оплака, че спрямо него е упражнено полицейско насилие, но твърденията му останаха недоказани при последвалата проверка на Районна прокуратура, която се самосезира по придобилия гласност скандал.

По време на проверката, а и след това, полицията запази мълчание за това какво точно е станало между президентския племенник и двамата полицаи, според които той е преминал „на червено“ на кръстовището между ул. „Трети март” и ул. „Митрополит Борис”.

Освен за нарушение на Закона за движение по пътищата, на Станислав Плевнелиев е съставен и акт по чл. 264, ал.1 от Закона за МВР – възпрепятстване работата на полицията, за който се предвижда глоба от 500 до 1000 лв. Впоследствие обаче Станислав Плевнелиев е глобен със 100 лв. от началника на 1-во РУП – Благоевград Йордан Латинов по чл. 257 от Закона за МВР – за неизпълнение на полицейско разпореждане.

Глобата е обжалвана в съда от племенника на президента с мотива, че описаното в административния акт и наказателното постановление не отговаря на фактическата обстановка.

В хода на делото са разпитани двамата полицаи – актосъставителят Петър Касев и колегата му Николай Грозданов, който е свидетел по акта. Те разказали, че в същия ден били на работа и работили по безопасност на движението. Видели, че ситроенът преминал на червен сигнал на светофара и го спрели. При проверката Станислав Плевнелиев не представил талон към шофьорската книжка с обяснение, че няма да го даде, защото ще му го вземат.

След като му бил обяснен поводът за спирането и му било дадено разпореждане да изчака в автомобила си написването на акта за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата, той започнал да се държи агресивно. Крещял: „Знаете ли кой съм аз?“ След това застанал по средата на пътното платно и казал на Касев: „Кой си па ти, не знаете кой съм аз“, започнал да се блъска в него и му съборил шапката от главата.

Това принудило полицаите Касев и Грозданов да го въведат в полицейския автомобил и да го задържат. В автомобила той продължил да вика и да се държи буйно, като заплашвал и обиждал полицейските служители, че ще бъдат уволнени, ще си имат много проблеми и не знаят с кого се захващат, наричал ги „смешници” и започнал да плюе в купето на автомобила.

Поведението на Станислав Плевнелиев осуетило възможността на полицейските служители да му съставят акт на място на проверката, поради което същият бил задържан и отведен в полицейското управление. Полицаите са категорични, че в управлението на жалбоподателя бил съставен акт за възпрепятстване на полицейски орган да осъществява функциите си, който му се връчил лично, срещу подпис.

Като свидетел по делото е разпитан Дитрих Тасев, който е очевидец на случая, тъй като въпросния ден бил със Станислав Плевнелиев и пътували с автомобила му в посока стадиона. Минавайки покрай Хуманитарната гимназия, стигнали до светофара след НХГ, където Станислав спрял на светофара, който бил с червена светлина. След завоя имало патрулна кола и били спрени. Полицаите дошли на прозореца, потърсили му документи и той им ги представил.

По делото е представен и приет като писмено доказателство листа за преглед на Станислав Плевнелиев в спешно отделение от 15.10.2014 г. от 18.40 часа и експертно решение от 07.05.2014 г. за това, че е със завишени показатели на кръвна захар и страда от общо заболяване – захарен диабет, първи тип, установена през 1999 г., който довел до 80% трайно намаление на работоспособността.

Съдия Владимир Пензов счита, че събраните по делото доказателства показват, че с действията си Станислав Плевнелиев е попречил на полицаите да изпълнят служебните си задължения, за което му е съставен акт, но след това е глобен за по-леко нарушение – за неизпълнение на полицейско разпореждане. По този начин правото му на защита е накърнено и сериозно ограничено, заради което съдията отменя наказателното постановление.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране