17.01.2022 | 10:34
Оставката на Цацаров е бягане пред вятъра, може да продължи работа като адвокат
Шефът на КПКОНПИ е бил информиран за проверката, смята Атанас Атанасов

„Случаят със Сотир Цацаров е бягане пред вятъра. Понеже той е разбрал, че ще му бъде отнет достъпът до класифицирана информация, е решил да подаде оставка. Каквото и да се говори, е бил уведомен за проверката, защото са му искани обяснения от служители на ДАНС. По-важна за мен е същината на казуса. Това, което разбирам през медиите е, че действията му са предприети заради онази прословута среща, наречена „Цумгейт“. Още тогава трябваше да се предизвикат действия срещу Сотир Цацаров.

Политическата ситуация беше такава, че нямаше как това да се случи, тъй като службите за сигурност бяха кадрувани от Бойко Борисов и задачата им беше да прикриват подобен тип действия. Участниците на тази среща трябва да разкажат какво се е случило“. Това заяви пред БНТ съпредседателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов.

„КПКОНПИ беше създадено и сглобено на едно място, за да се намери работа на г-н Цацаров, когато му изтече мандатът на главен прокурор. Тази комисия не свърши нищо, освен да подгони някои от неудобните на властта, но резултатите са никакви. Затова трябва да се извършат промени. Прокуратурата е органът, който трябва да се занимава, защото има специален отдел във ВКП, с незаконните доходи. Именно заради бездействието на прокуратурата по фрапиращи случаи с чекмеджета и кюлчета се търси паралелен модел за разследване. Много внимателен ще бъда при изготвянето на законопроектите. Не бива една бухалка да се превръща в нова. Затова е важно да се направи радикална промяна в прокуратурата. В КПКОНПИ бяха събрани 3-4 органа, които имаха разнопосочни функции. Затова трябва да се разделят конфликтът на интереси от нетрудовите доходи. Нямам представа какво ще се случи със Сотир Цацаров. Той може да бъде един добър адвокат“, коментира Атанас Атанасов.

„През годините много често говоря за „Борисовата държава“, която не иска да си отиде, защото на възлови позиции са инсталирани удобни и зависими хора. Иска се политическа воля от управляващото мнозинство. Правителството трябва да се концентрира върху здравната криза. Как може подобен цинизъм – хора, които са се ваксинирали, да предизвикват протести срещу зеления сертификат и да предизвикват обществено недоволство. Онези, които предизвикват дебата за сертификата в парламента, осигуряват логистично подкрепа за дестабилизиране на държавата. Ние не сме молили Иван Гешев да си подаде оставката, а изразихме политическа воля като представители на мнозинството на българското общество. Прокуратурата действа неадекватно спрямо криминогенната обстановка по висшите етажи на властта“, каза още ген. Атанасов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране