14.06.2018 | 13:47
Отхвърлиха доклада за интеграция на ромите, БСП препоръча оставка на Валери Симеонов

Парламентът изненадващо отхвърли правителствения Административен мониторингов доклад за 2017 г. за изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012  – 2020).

Това стана, след като част от „Обединените патриоти” не подкрепиха документа. От тази парламентарна група „за” са гласували само представителите на НФСБ. „Атака” били „въздържал се”, а ВМРО не влезли в залата. Така, макар и на ръба, докладът бе отхвърлен с 83 „за”, 68 „против” и 17 „въздържал се”.

Това даде повод на БСП да заговорят за оставка на вицепремиера Валери Симеонов, който е председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси. На извънреден брифинг в парламента депутати от опозиционната политическа сила обявиха, че Симеонов бил бламиран от мнозинството.

В отхвърления доклад се твърдяло, че ромската интеграция продължава успешно. Георги Гьоков от „БСП за България” каза: „Може би аз смятам, че както беше достойна постъпката на министъра на труда и социалната  политика с оставка за това, че не може да се справи с даден проблем, може би така трябва да постъпи и вицепремиерът Симеонов, след като не може да се справя с един много сериозен за българското общество проблем – интеграцията на ромите.”

След репортерски въпрос дали смята, че така трябва да постъпи Симеонов, или му искат оставката, Георги Гьоков каза: „Не, не казвам, че искам неговата оставка, казвам, че всеки достоен човек би постъпил така.” След като другари му подсказаха, че внасят вот на недоверие, Гьоков добави: „Аа, да! Между другото, ние следващата седмица ще поискаме оставката на цялото правителство, така че няма какво да избързваме с оставката на един министър.”

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране