14.09.2017 | 18:41
Откриха фипронил и в български яйца
Подозренията са, че производителят е пръскал със забранени препарати, съдържащи фипронил

Първи случаи на заразени с опасния инсектицид фипронил яйца са установени в България. Засечените количества от веществото са под животозастрашаващите нива, но са над допустимите. Това съобщи пред журналисти земеделският министър Румен Порожанов. 3 ферми на Консорциум “Агробизнес” са затворени, като стотици хиляди яйца са спрени както в тях, така и в складове и в магазинната мрежа.

Съветът на експертите от Българската агенция за безопасност на храните е да не се консумират яйца с партидни номера 3BG04001, 1BG04001, 3BG04003. В тези партиди са засечени нива на фипронил от 0,027 милиграма на килограм при допустими 0,005. Опасна за живота е концентрация от над 0,072 милиграма на килограм.

Подозренията са, че производителят е пръскал със забранени препарати, съдържащи фипронил.  На място във фермите са блокирани 152 000 яйца, в складовете на търговски вериги – 109 000, а в дистрибуционната мрежа – 99 700. Те са били продавани най-вече в две големи вериги в София и околностите, но също и в по-малки обекти.

Досега на два пъти бяха засичани тонове замърсен сладолед и майонеза, в чието производство е вложен яйчен прах, внос от Германия Скандалът с фипронила, тресе Европа от началото на лятото, на у нас агенцията по храните дълго време успокояваше, че опасност няма. Производителите от своя страна поискаха продуктите им да се върнат на пазара, ако се докаже, че не са опасни за здравето.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране