25.07.2015 | 0:04
Откриха голяма братовчедка на Земята
Небесното тяло показва какво очаква нашата планета след милиарди години

С помощта на телескопа “Кеплер” американски учени откриха екзопланета, подобна на Земята, която се намира в “обитаемата зона” около звезда като Слънцето. Това бе съобщено на пресконференция на НАСА.

Екзопланетата Kepler 452b е 60 процента по-голяма от Земята и може да се каже, че е нещо като нейна братовчедка. Намира се на около 1400 светлинни години от нас в съзвездието Лебед, заявиха учените на пресконференцията на НАСА. Тя обикаля за около 385 дни около звездата си Kepler 452, която е 4% по-масивна и 10% по-ярка от нашето Слънце. Учените смятат, че новооткритата планета е със скалиста повърхност и на нея може да има активни вулкани.

По новооткритата планета може да се съди каква участ очаква Земята след милиарди години, когато Слънцето ще е по-горещо, твърдят специалисти от института SETI. От института на базата на данните, събрани от телескопа “Кеплер”, са съставили каталог на небесните тела – кандидати за екзопланети.

“На 20-ата годишнина от откриването на първата екзопланета “Кеплер” успя да намери планета и звезда, които най-много се доближават до почти пълните копия на Земята и Слънцето. Тази находка ни позволява да направим поредната крачка към откриването на пълноценни двойници на нашата планета”,  заяви Джон Грунсфийлд, заместник-директор на НАСА по научните въпроси.

Благодарение на телескопа “Кеплер”, който от три години и половина наблюдава хиляди звезди на кръстопътя на съзвездията Лебед и Лира, е съставен нов каталог, в който към 4175 вече известни небесни обекта са добавени още над 500. Сред тях са 12 екзопланети, подобни по размери и условия на Земята.

Една от тях – Kepler 452b – може да бъде наречена “по-голямата братовчедка” на нашата планета, заявиха американските учени на пресконференцията на НАСА. Kepler 452b орбитира около звездата си Kepler 452, чиято маса и спектрален клас са идентични на нашето Слънце. Тя се намира на края на “обитаемата зона”, или “зоната на живота” – на такова разстояние от своята звезда, при което на планетата не е нито прекалено горещо, нито прекалено студено и затова може да съществува вода в течно състояние. А това на теория позволява да се говори за евентуално зараждане на живот на повърхността й във вида, в който процъфтява на Земята.

Има обаче и съществени разлики между Земята и Kepler 452b, чийто диаметър е с около 60 процента по-голям от земния. Това кара учените да отнесат екзопланетата към т.нар. суперземи, точните физически свойства и обитаемостта на които засега са поставени под въпрос. Освен това, ако се съди по възрастта на звездата, Кepler 452b е с 1,5 милиарда години по-стара от нейната “по-млада братовчедка” Земята. От една страна, това увеличава шансовете за съществуване на живот на нейната повърхност, а от друга, не дава никакви гаранции за това, подчертава Джон Дженкинс, един от авторите на откритието.

Освен Kepler 452b телескопът “Кеплер” е открил още 12 потенциални “братовчедки” на Земята. Техният диаметър е равен на земния или е по-голям от него не повече от два пъти, при това се намират в рамките на т.нар. “обитаема зона”. Специалистите на НАСА се надяват, че откритието им ще помогне да бъде намерен истински двойник на Земята, с изучаването на който ще се заеме строящият се сега телескоп TESS, наследник на “Кеплер”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране