14.12.2016 | 10:19
Отнеха световното по бобслей от Русия
Решението е политическо и необосновано, заяви прессекретарят на Путин

Световното първенство по бобслей и скелетон през 2017 г. бе отнето от Сочи. Домакинството беше отнето от Русия заради обвиненията в държавно организирана и спонсорирана система за употреба на допинг в страната. Международната федерация по бобслей и скелетон (IBSF) обяви, че с оглед последните разкрития не би било “разумно” първенството да се проведе в Сочи.

На 9 декември бе публикувана втората част от доклада на независимата комисия на световната антидопингова агенция (WADA), според който в допинг схемата са замесени повече от 1000 руски спортисти, участвали на летни и зимни олимпийски и параолимпийски игри.

Още преди него обаче федерацията по бобслей на САЩ взе решение за бойкот на световното в Сочи през февруари. Отделно олимпийската шампионка на скелетон от Сочи`14 Лизи Ярнолд (Вбр) обяви, че също бойкотира и призова сънародниците си в тези два спорта да я последват. Преди два дни националният отбор по скелетон на Латвия обяви официално бойкот, независимо че Мартинс Дукурс е световен шампион. А часове преди решението за отнемане на домакинство и федерацията на Южна Корея обяви, че е взела “ориентировъчно решение за неучастие”.

За решението да отнеме първенството от Русия, обявено преди час, Изпълнителният комитет на международната федерация по бобслей и скелетон изтъкна две основни причини на официалния сайт на IBSF.

Първата – да “позволи на спортистите и треньорите от всички страни по света да участват и фокусът да остане изцяло върху спорта, а не върху обвинения и дискусии”.
Втората, че “руската федерация по бобслей положи огромни усилия в подготовката на световното, но сегашната обстановка ще направи почти невъзможно да се оценят тези усилия”, се казва още в изявлението на изпълкома.

Изборът на нов домакин ще бъде направен “в близките дни”, но вече е ясно, че шампионатът ще бъде преместен през март, за да има време за организирането му. По-рано днес Германия обяви, че е против бойкот на първенството в Русия, но същевременно изрази готовност да го приеме, ако Русия бъде лишена от домакинство.

Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, заяви, че решението е “политическо и необосновано”.

“Това са много тъжни новини, съжаляваме. Уверени сме, че това е изключително политическо решение, което се основава на твърдения без обосновка”, каза Песков и допълни, че Русия ще продължи да защитава своите интереси в спорта.
“Разбира се, ако по отношение на Руската федерация бъдат взети такива решения, ние няма да ги одобрим, ще бъдем несъгласни с тях. Винаги сме били против смесването на политиката със спорта”, завърши Песков.

Новият спортен министър на Русия Павел Колобков пък отбеляза, че е странно, че международната федерация по бобслей и скелетон е обявила решението си на своя сайт, без дори да се свърже с руската федерация.

“Явно това е някакъв нов начин за общуване – иронизира Колобков. – Има си договор за провеждане на световното първенство, който никой не е разтрогвал. Там си има условия за разтрогването. Сега трябва внимателно да проучим този договор, който е сключила нашата федерация с международната. След това ще вземем решение. Засега е трудно да се каже какви ще са загубите. Но всичко беше подготвено, бяха подписани определени условия, бяхме поели сериозни финансови ангажименти. Бяха проведени много оперативни съвещания, ангажирани са хотели. Бяхме провели много оперативни. Трябва да е ясно – имаше доста разходи. И искаме да знаем как международната федерация се кани да ги компенсира”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране