15.07.2023 | 20:52
Отвличат млади украинци от улиците и ги пращат на фронта (видео)
7000 евро била мизата, ако те изберат за мобилизация, да отървеш кожата, пише унгарският вестник „Магяр Немзет“

Унгарски вестник „Магяр Немзет“ съобщава, че от година и половина масова практика в Украйна е млади мъже да бъдат буквално отвличани от униформени, за да бъдат изпращани на фронта.

Практиката, която погазва човешките права на жертвите, се е затвърдила и от няколко дни въпросната медия публикува потресаващи кадри от последните седмици, в които се вижда как момчета от улицата са вкарвани насилствено в автомобили от военни.

За съжаление това се случва, тъй като няма особен избор, ако Киев иска войната да продължи. На фронта редиците на ВСУ са оредяли и на места буквално няма кой да замени убитите и ранени войници.

С население от около 37 млн. човека и конфликт, който продължава 18-и месец, трудно се намират обучени войници, които да излязат в бой и затова се търсят хора в дееспособна възраст, които да бъдат обучавани и пращани на фронта. Доколко обаче с няколкоседмична или няколкомесечна подготовка и без опит в реални бойни действия те могат да бъдат повече от пушечно месо, остава загадка.

„Магяр Немзет“ съобщава още, че заради подобни кадри много млади мъже в Украйна предпочитат изобщо да не излизат от дома си. Създадени са групи в Телеграм и Вайбър, които в реално време проследяват къде минават патрулите на украинската армия, за да могат да бъдат избегнати. Междувременно от ВСУ са започнали да организират случайни проверки на хора в някои от по-отдалечените градове в опит да хванат неподготвени тези, които не жеалят да бъдат мобилизирани.

Всичко това създава условия за корупция. Не е тайна, че именно военните центрове за мобилизация в последните месеци са център на такива дейности. Знае се, че, за да избегне мобилизация, потенциалният войник трябва да плати средно 7000 евро на офицера в центъра. Така например, наскоро един военен командир в Одеса – Йевгени Борисов, се оказа, че е похарчил почти 4 млн. евро само в последната година, купувайки си луксозно имение на испанския бряг, както и няколко автомобила, всеки от които на стойност над 100 000 евро.

Въпросният случай бе толкова потресаващ и уронващ авторитета на Киев, че се наложи самият Зеленски да обяви, че „подобни фигури нямат място в армията“. Президентът обеща, че всички подобни центрове ще бъдат проверени.

2 коментара

  1. Просто Киро каза:

    Абе неграмотник тъп, научи граматиката и тогава коментирай, укрофил недоклатен!
    Не виждаш ли нацистките хохолски униформи?!

  2. Анонимен каза:

    Зо лъжите, не в Украйна, това е в Русия на Путин! Стига ЛЪЦИ!!!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране