31.12.2015 | 10:11
“Овергаз”: Москва няма да ни спре газа
От компанията обявиха, че не са получавали писмо от "Газпром"

„Овергаз” не е получавала писмо от „Газпром” за спиране да доставките на природен газ от 1 януари. Това гласи официална позиция на компанията, изпратена до медиите.

По този начин от българо-руското дружество опровергаха информацията, че „Газпром” ще спре доставките за 71 327 битови абонати на „Овергаз”. „Овергаз Инк.” не е получавала писмо от „Газпром Експорт”, че предстои спиране на природния газ от 1-ви януари 2016 година. Компанията има сключен дългосрочен договор за доставка на синьо гориво с руското дружество до 2017-та година. „Овергаз Инк.” изпълнява всички поети ангажименти към контрагентите си. Компанията няма просрочени дългове към „Газпром Експорт”, а нормални текущи задължения по доставката на газ.

„Овергаз Инк.” е доставчик на синьо гориво за газоразпределителни дружества и индустриални абонати в страната. Най-големи са доставяните количествата за „Овергаз Мрежи”, чиито потребители са над 55 хиляди домакинства и 3000 стопански консуматори. Никой от клиентите на компанията не е застрашен от спиране на снабдяването с природен газ.”, гласи официалното съобщение.

В сряда се появи информация, че „Газпром експорт“ е изпратила изненадващо писмо до българо-руското дружество „Овергаз”. В него се казва, че от 1 януари догодина ще бъдат спрени доставките за всички битови потребители в страната. Според първоначалната информация мярката ще засегне около 200 000 домакинства. В действителност тяхната бройка е много по-малка 71 327 или 4% от всички клиенти, по данни на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Заради новината се е състояла спешна среща на енергийните шефове при министър-председателя Бойко Борисов. На него са присъствали изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен, ръководителите на “Булгаргаз” Петьо Иванов и на “Булгартрансгаз” Георги Гегов. Премиерът е дал инструкции и държавните дружества „Булгаргаз” и „Булгартрансгаз” имат готовност, в момента в който „Овергаз” се обърне към тях да получи доставките, заяви пред Нова телевизия изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен. „Писмото е адресирано до „Овергаз” с копие до „Булгартрансгаз”. Срещу заявката на „Овергаз” от 1 януари 2016 година са посочени нули, което означава, че „Газпром Експорт” не предвижда доставки за „Овергаз” към настоящия момент. „Овергаз” има около 200 000 абонати”, заяви Коен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране