23.04.2015 | 16:58
Пак провал на прокуратурата, съдът пусна Ченалова на свобода
Скандалната съдийка ще трябва да плати 8000 лв. гаранция

Прокуратурата претърпя поражение и пред Софийския апелативен съд (САС), който не уважи искането й съдия Румяна Ченалова да бъде постоянно задържана под стража, след като Софийският градски съд (СГС) преди седмица отмени ареста й. Градската прокуратура обжалва решението на СГС, но заседанието си в четвъртък САС го потвърди, като в същото време запази мярката за неотклонение срещу Ченалова паричната гаранция от 8000 лева.

Ченалова, която е обвинена в длъжностно и документно престъпление по търговско дело на енергийно дружество срещу държавата, поиска от съда да намали размера на паричната гаранция или въобще да отмени поставената от СГС мярка за неотклонение. Защитата на Румяна Ченалова посочи, че размерът на гаранцията не е съобразен с имотното й състояние.

Съдийката, която по-рано бе отстранена временно като съдия в СГС заради дисциплинарно производство срещу нея, бе задържана на 14 април вечерта, след като сутринта бе обявена за общодържавно издирване. Оказа се, че тя сама е отишла в следствието, след като цял ден медиите гърмяха за това как прокуратурата я обявила за общодържавно издирване, тъй като не се е явила на определени дати от съда и не била намерена на адреса й.

Ченалова напусна ареста сред среднощно заседание на градския съд, който не видя достатъчно доказателства от страна на прокуратурата.

Срещу Ченалова има и висящо разследване за престъпление по служба – по казуса “Белведере”, който даде повод на френския посланик да заяви, че в съдебната ни система има “гнили ябълки”. За него обаче не й е повдигнато обвинение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране