03.03.2020 | 14:19
Пълен провал на посредническата мисия на Борисов в Турция
Ердоган първо поиска, после отказа да дойде в София заради Гърция

Посредническата мисия на Бойко Борисов в Анкара се провали. Извънредната му визита там бе подгрявана от късния след обед с видеа на ФБ профила му. Борисов взе със себе си Вежди Рашидов и вътрешния министър Маринов. Имаше шегаджийски реплики в обичайния стил на премиера за ефенди Рашидов и „кажи му аго, да му стане драго“.

При пристигането му в Анкара Борисов на няколко пъти похвали английския на Ердоган неизвестно от какъв лингвистичен опит. В хода на разговорите за кратко бе произведена новина, че турският президент ще дойде в петък в София за среща с европейските лидери, между които и гръцкия премиер, заради мигрантската криза. Новината издържа само час. След вечерята дойде ред на изявленията на Борисов и Ердоган. Първи говори турският президент с доста рязък тон, докато Борисов пристъпваше притеснено от крак на крак.

„Президентът Ердоган пожела да дойде в София, но няма желание да седне на масата на преговорите с гръцкия премиер Мицотакис. Щом е така, и аз нямам желание за срещата в петък“,  заяви премиерът Борисов. Той благодари на Ердоган, че „българите спят спокойно“ и че Ердоган спазва европейските ангажименти по отношение на България. Ердоган настоя, че ЕС не спазва антажиментите си, поети към Турция  на 18 март 2016 г. „Не, не ви искаме повече парите. Това приключи“, заяви Ердоган и на няколко пъти акцентира как Гърция се държи с бежанците, които в момента пристигат на турско-гръцката граница. Турският президент специално подчерта колко е покрусен от смъртта на двама бежанци днес. Не се видя реакция на Борисов по повод на военните действия на Турция в Сирия. Той дори се отнесе с насмешка към твърденията, че Турция блъфира с бежанците, пратени с организиран транспорт на границата с Гърция. Борисов призова към мъдрост и благодари, че Турция ще даде на страната ни специална екипировка – санитарни маски, срещу корона вирус, тъй като се произвеждала само там, в Индия и Китай.

Спорът между Ердоган и ЕС за помощта, която получава Турция заради бежанците, е от няколко години. ЕС настоява, че е платила от 2016 до 2019 г. 6 милиарда евро. Тези пари не отиват директно по сметките на турското правителство, както настоява Ердоган. Те се разпределят за УНИЦЕФ и Агенцията за бежанците към ООН. С част от тях се финансират инфраструктурни, здравни и образователни програми. Близо милиард евро са дадени за ваучери за телефон и могат да бъда заредени с определена сума, която отива за покриване на месечните разходи на бежанците. Въпросните карти ЕС предоставя на най-беззащитните бежанци, например на жени с деца, които живеят в крайно трудни условия из бежанските лагери или в мизерни малки квартири под наем из селата и градовете на Турция. Независимо, че са подслонени в бивши складове и мазета, те са длъжни да плащат месечен наем. Поведението на Борисов на този фон е доста странно, тъй като той идеално знае колко плаща ЕС на Турция. Но българският премиер предпочете да заеме позицията на „ни чул, ни видял“.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Турция и Ердоган си имат собстени интереси кото преследват, и нямат намерение да се сдобрават с Гърция за сега. Българския премиер все пак има успех Ердоган можеше да нареди да качът на автобуси 5000-10000 мигранти и да ги докара до Българската Граница за да натисне стария си приятел Борисов да иска още пари от ЕС за Турция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране