11.08.2016 | 21:04
Панчо Пасков би №1 в света
Немец спря младата ни надежда в сабята на 1/8-финала

Българинът Панчо Пасков хвърли бомбата в Рио. Дебютантът на Олимпиада елиминира в първи кръг на олимпийския турнир 8-кратния световен шампион на сабя Алексей Якименко (Рус). 22-годишният студент в трети курс по стоматология победи големия фаворит за олимпийската титла с 15:14 туша, въпреки че на почивката отстъпваше с 5:8, а най-голямото му изоставане беше 7:12.

Якименко беше считан за един от фаворитите на сабя в Рио. Той има 34 отличия от големи първенства в индивидуалните и в отборните състезания, като е петкратен индивидуален шампион на Европа. В ранглистата за олимпийския турнир по сабя той беше поставен под №1. При това руснакът освен че превъзхождаше по ръст и опит Пасков, е и левичар, което допълнително затруднява съперниците му.

На 1/8-финалите българинът, който е едва №302 в световната ранглиста, излезе на пътеката срещу германеца Матиас Сабо (№25), победил на старта Али Пакдаман (Иран, №21) с 15:11. Сабо не даде никакви шансове на Панчо, като владееше изцяло инициативата от начало до край и в крайна сметка спечели с 15:6 туша. Така за българската голяма надежда в сабята остава утехата, че отстрани едно от най-големите имена в сабята. До голяма степен загубата на Панчо дойде от емоцията, която го беше завладяла след отстраняването на Якименко.  В залата да го подкрепят бяха баща му Георги, майка му Христина и сестра му Доника. Сабльорът ни винаги е твърдял, че семейството е най-големият му спонсор.

Представянето на Пасков е истинска сензация, тъй като България за последно имаше представители на сабя на Олимпиадата в Сеул през 1988 г. Тогава групата ни беше внушителна – Николай Маринчешки, Николай Матеев, Георги Чомаков и братята Васил и Христо Етрополски.

„Все едно Кубрат Пулев да победи Владимир Кличко“, такова сравнение направи шефката на Българската федерация по фехтовка Величка Христева след успеха на сабльора ни над №1 в световната ранглиста  Алексей Якименко (Рус).

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране