10.03.2024 | 10:53
Папа Франциск призова Украйна да развее бялото знаме и да преговаря с Русия
Главата на Римокатолическата църква обяви Украйна за губеща страна

Папа Франциск направи някои от най-силните си коментари досега относно войната на Русия срещу Украйна.  В наскоро публикувано интервю той заяви, че „Украйна трябва да има смелостта да развее бялото знаме“, докато обмисля мирни преговори.

Интервюто с швейцарския издател RSI се проведе миналия месец и е планирано да бъде публикувано по-късно този месец, но „Ройтерс“ вече притежава ранно копие.  Говорител на Ватикана каза, че Франциск отразява езика на интервюиращия, когато използва термина „бяло знаме“, и че настоя за „спиране на военните действия“.

Франциск отговаря на въпрос дали Украйна ще легитимира поведението на Русия, ако признае поражението си. „Това е една интерпретация, това е вярно, отговори папата. Но мисля, че най-силният е този, който гледа на ситуацията, мисли за хората и има смелостта да развее бялото знаме и преговаря.“ Той призова лидерите на страните да се обърнат към международната общност за помощ за улесняване на мирния процес.

„Човек може да изпитва срам, добави той, имайки предвид преговорите. Но с колко мъртви ще завърши войната? Не се срамувайте да преговаряте, преди нещата да са се влошили.“

Франциск каза, че би бил готов да посредничи. Преди това той изпрати пратеник за мир в САЩ, Русия и Украйна, за да се опита да ускори процеса.

„Думата преговарям е смела дума. Когато видиш, че си победен, че нещата не вървят, трябва да имаш смелостта да преговаряш“, повтори той.

Украинският президент Володимир Зеленски е отворен за мир, посочи той, при условие че руските сили напуснат Украйна и първоначалните ѝ граници бъдат възстановени. Руският президент Владимир Путин категорично отхвърли подобни искания. По-рано тази седмица турският лидер Реджеп Ердоган предложи да организира мирна среща на върха, въпреки че не е ясно дали предложението ще бъде прието.

1 коментар

  1. Адам каза:

    Украйна трябва да бъде поделена между Русия, Полша, Унгария и Румъния….

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране