04.09.2015 | 0:02
Пари от държавните училища се дават на частните
БСП напусна гласуването на закона, ГЕРБ и РБ решиха, че образователната политика вече няма да се провежда от държавата

Държавата ще отделя милиони от оскъдните пари за средното образование и ще финансира с тях частните училища със същия норматив за издръжка като държавните и общинските. Това реши вчера НС с гласовете на ГЕРБ и Реформаторите при второто четене на Закона за предучилищното и училищното образование. Освен това, според одобрените текстове, у нас ще се води държавна образователна политика само за осигуряване на правото на достъп до образование, а училищата ще провеждат автономно образователните политики. Преди гласуването на тези текстове групата на БСП обяви, че напуска залата.

Това е един от най-важните текстове и вероятно е причина изобщо да направите този закон, заяви Янаки Стоилов. В момент, когато социалните неравенства в България се увеличават, от и без това ниско финансираните публични училища се отнемат държавни средства, за да се дадат на богатите частни училища, разположени само в няколко големи града. Тази дълбоко антисоциална мярка означава регрес на образованието, заяви Стоилов и напомни резолюцията на ПАСЕ, която препоръчва държавата да финансира образованието единствено там, където носи отговорност – в държавните и публичните училища. Работите в интерес на лобистки групи, не на мнозинството от българите, заяви депутатът.

По същия начин започна погромът в здравеопазването, когато нямаше частни болници и бе решено държавата да ги подпомогне, а после от малката стъпчица се стигна до страхотния наплив от частни болници, напомни д-р Емил Райнов (БСП). Дори министър Москов сега се опитва да наложи рестрикции, за да спре порочния процес, каза Райнов. С училищата сега се прави същото – от бедните се отнемат средства, накрая цели райони ще са без достъп до образование, заяви депутатът.

Няма никакви финансови разчети към закона, той нарушава принципа с публични средства от данъците да се подкрепят само публични дейности, добави проф. Светла Бъчварова (БСП). Сега държавата дава едва 3,2% от БВП за средното образование и според 3-годишните прогнози ще ги намалява още, а вие искате 13 млн. лв. засега от тези пари да се дават на търговски дружества, които формират печалба. Това ще се окаже непозволена държавна помощ, предупреди тя. Лявата депутатка Дора Янкова пък разказа как учителите в две села при Девин и Неделино се отказват от заплатите си, за да има пари за обучението на децата и се възмути, че от мизерстващите училища ще се вземат пари за частните структури в 3-4 града.

От АБВ обявиха, че финансирането на частните училища е единственият текст от закона, който групата не приема. Според проф. Борислав Борисов не е пазарна икономика да се субсидират частните училища, понеже това нарушава конституционната равнопоставеност на собственостите. Равнопоставеността изисква, щом ще се субсидират частните училища, на държавните пък да се разреши да събират такси. Следващата стъпка ще е искане за държавно финансиране за висшите училища, предупреди той. Милен Михов от ПФ заяви, че ще се въздържи при гласуването.
Снежана Дукова (ГЕРБ) се опита да защити внесените текстове, защото по темата трябвало да говорят само професионалисти. И обясни професионално „за кой се прави законът“ – за българските деца, на които трябва да „кажемЕ“, че имат право да избират. Държавата според нея заделя средства за всички деца и затова модерният принцип бил парите да следват ученика. У нас държавата е финансирала частните школа от 1909 до 1948 г., заяви тя. Кажете обаче и какъв е бил процентът на неграмотните у нас до 1948 г. и колко е намален след това, репликира левият депутат Таско Ерменков.

Според гласувания текст, частните училища, които пожелаят да получат държавно финансиране, ще трябва всяка година да приемат 20% от учениците си за напълно безплатно обучение, но „безплатните“ деца всяко училище ще подбира както реши. От останалите деца такси ще се събират за дейностите извън платените от държавата. В закона не се предвижда контрол от държавата, от МФ и Сметната палата върху бюджетните средства в частните училища.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране