22.08.2015 | 14:24
Парите на столичани изтичат в канала
Строителните поръчки се оскъпяват двойно и тройно, парите прибират близки до ГЕРБ фирми

Водещ на радио “Фокус”: Потъналото във вода след обилния дъжд вчера Цариградско шосе в столицата, в района на светофара при „Горубляне“, стана повод за шеговити коментари от типа – честит ни първи етап от канала София-Панчарево. Откритият наскоро ремонтиран участък на Цариградско шосе се наводни при светофара на „Горубляне“.
Г-н Паргов, какъв е вашият коментар за случая с наводнения новоремонтиран участък?
Калоян Паргов: Чудя се да се смея ли или да плача на това безхаберие, което наблюдаваме в момента. Защото за пореден път станахме свидетели на начина, по който се работи в Столична община. Но между другото има една хубава новина за софиянци, те вече няма да завиждат на пловдивчани. Те си имат също вече свой гребен канал, така че се доближаваме и до европейските стандарти близо до Венеция и до Амстердам, и ще заприличаме на западна столица, каквато между другото е и мечтата на сегашните управляващи като стандарт. Но истината е малко по-различна. Сега малко по-сериозно, освен този шеговит тон. Първо начинът, по който се правят ремонтите е видим показателен за това какво е качеството и по какъв начин това се случва. Основната причина това да се случи е, че каналите, отводнителните канали и оттоците, които са под настилката, не са почистени. И един по-голям дъжд, една недобра изолация и се превръщаме в гребен канал както се шегуват вече столичани. Вината за това е и на Столичен инспекторат, и на „Софийска вода“. Но вината е преди всичко и на това дясно мнозинство, което преди малко повече от 15 години прие концесията за „Софийска вода“, тъй като в тази концесия ангажиментът за почистването на шахтите – хоризонталните и вертикалните под настилката е делегирано и разделено между инспектората, между ВиК и между „Софийска вода“. Ето ви първият проблем. Вторият проблем, който гарантирам, че ще се получи, защото аз не ходя на ритуални инспекции като кмета на Столична община, който да каже, че всичко е наред, е че настилката на Цариградско шосе, както и това, което се прави в момента на Руски паметник, което наистина изглежда много хубаво, много приятно за окото – след една година, година и половина ще цъфне отново. И пак следващият кмет, който и да е, пак ще ремонтира големите участъци на София и пак няма да стигат пари за по-голямата част от уличната мрежа на София, която е с продължителност 3 400 километра. И кажете – 25 години се въртим в един омагьосан кръг. Това ни предлагат едни и същи управляващи 25 години от дясното мнозинство без значение в какъв вид и в каква формация са се появили на бял свят.
Водещ: Да разбираме ли, че упрекът ви е основно към качеството на изпълнение на ремонтните дейности?
Калоян Паргов: Помните ли какво се случи с Околовръстното шосе, за което правителството на Сергей Станишев даде на тогавашния кмет Борисов близо 100 млн., за да го построи, за да може пак да го инспектира и пак да реже ленти и да го открие. Точно когато го откри, то цъфна по същия начин като плавателен канал. Показателен фактор. Тоест не е нещо ново, което се случва в София от управлението под марката ГЕРБ. Вчера минах и покрай Руския паметник, за да видя как вървят ремонтните дейности, искам да ви кажа, че тревата около Руски паметник е изсъхнала. Аз не знам те там правили ли са някакво залесяване, предвидено ли е в проекта, но освен тревата, която е положена под трамвайните релси, аз друга трева там не видях. Може би са сменили концепцията за зелени площи. Да спомена още един инфраструктурен проблем. И той аз се радвам, че Любомир Христов ще го включите малко по-късно, защото това, което се случва долу с изграждането на продължението на метрото до „Хладилника“ е също безхаберие. Този проект трябваше да бъде вече реализиран, а незнайно защо има забавяне. И не само, че има забавяне, но и два пъти пропада настилката покрай него.
Водещ: Да, ще имаме възможност да чуем заместника-кмета на Столична община и ще поставим този въпрос.
Калоян Паргов: Истината, която софиянци трябва да знаят е, че парите им изтичат в канала. И парите, които взема Столична община, за да изгражда всички тези инфраструктурни проекти двойно и тройно по-скъпо, ще ги плащаме в следващия мандат като зестра на сегашното управление всички ние жителите на София.
Водещ: Столичният кмет изнесе информация, че са наложени не една и две глоби за некачествено изпълнение на ремонтни дейности?
Калоян Паргов: Вижте, да си налагаме глоби това не променя настилката. Ние налагаме глоби и след няколко – една-две години Столичният общински съвет пак взема решение, че ще даде 20 млн. да преасфалтира Цариградско шосе или ще даде още някои 5-10 млн. да преасфалтира някой друг голям булевард, или централен участък от столицата. До кога ще се занимаваме с едно и също действие 20 години?
Водещ: В контекста на това, което казвате и на тези масирани ремонтни дейности…
Калоян Паргов: Веднага ви правя предложение.
Водещ: Слушам ви.
Калоян Паргов: Ако аз съм на мястото на управляващите в Столична община, няма да налагаме глоби. Има си гаранция за добро изпълнение. И поне един такъв участък като се направи, трябва поне в рамките на следващите 5-10 години да няма проблеми с него.
Водещ: Или ако се появят, те да бъдат отстранени за сметка на фирмата-изпълнител.
Калоян Паргов: Да, абсолютно. Ще си играем на контрольори да се глобяваме. За един-два процента от стойността на поръчката „бълха ги ухапала“. А това са милиони левове.
Водещ: Имаме ли основание за притеснение за финансовото състояние на Столична община, месеци преди края на годината и на фона на тези масирани ремонтни дейности, на които сме свидетели това лято?
Калоян Паргов: Аз го споменах преди малко. Ние имахме този дебат преди 6 месеца в Столичния общински съвет покрай бюджета на столицата, когато го приемахме, приехме стратегия за общинския дълг. Разликата сега и между стратегията преди 4 години е, че общинският дълг е силно напрегнат, на лимита на тези 15% съгласно Закона за публичните финанси, което обрича следващото управление на Столична община да плаща лихви и да плаща тези дългове, без да има възможност за голям размах от финансови инструменти, с които да ги концентрират в решаването на проблеми. Това се случва в следствие на тези мега ремонти, на тези мега обекти така да ги нарека в кавички, които Столична община прави. И то по този начин помпозно и натрапчиво, за да може хората, не само, че са затруднени в придвижването си, но и все пак да си помислят – хайде нещо се прави. Да, нещо се прави, но не и по този начин. Защото трябва да знаят всички жители на София, че нивото на общинския дълг е силно завишено. Това, което казаха реформаторите не им прави чест, защото имам чувството, че те малко се държат като беквокали на ГЕРБ и винаги са се държали като такива за един-два милиарда. Те самите гласуваха и подкрепиха тази стратегия за общинския дълг. Не разбирам защо сега е това хленчене от тяхна страна колко задлъжняла е била Столична община. Да, така е, но трябваше да го кажат тогава в зала, а не да вдигат мълчаливо ръка и да го подкрепят, когато ние алармирахме, че тази структура на общинския дълг не работи за София и ще постави в следващото управление на Столична община, който и да бъде кмет, в неблагоприятно положение. Зестрата е много тежка. И другото, което е, тъй като в рамките на това, което те изнесоха като информация, са включени задълженията на общинските фирми, искам да ви кажа, че тези близо 700 милиона задължения на „Топлофикация“ са огромно бреме. Огромно бреме е несамо за общината, но и за софиянци, които живеят и искат да имат право на една качествена и добра услуга, свързана с парното. Ако не се намери в най-скоро време решение на този въпрос, да не лош пророк, но догодина може да ни очаква дървена ваканция като във Варшава, тоест да останем без парно. Това също е зестра на сегашното управление, в следствие на сегашния модел на управление, разбира се, без да прехвърлям вината. Вина за това имат всички в последните 20-25 години, но до такава степен докарана „Топлофикация“ никога не е била.
Не искам да съм лош пророк, но зимата, която и по прогнози се очаква да бъде тежка, може да бъде и много студена за всички ни, защото наистина може да ни сполети това, което сполетя поляците във Варшава преди година и нещо.
Водещ: Силно завишено ниво на общинския дълг, казвате. Липса на контрол върху строителните дейности, което в крайна сметка, според вас, ощетява бюджета на Столична община, ако ми позволите, така да обобщим?.
Калоян Паргов: Да, ощетява софиянци и са видими резултатите от този подход, плавателни канали, изсъхнала трева, недовършени ремонти с месеци продължение, незнайно защо. София прилича на бойно поле, разкопана от всякъде. Наистина е приключение за всеки гост на София, пък и за всеки софиянец да се придвижи без значение, че летните месеци не са толкова активно натоварени.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране