21.09.2016 | 16:30
Парламентът одобри транша от 1,2 млрд. лева за „гьола Белене”
НЕК ще получи средствата, ако Европейската комисия разреши

Парламентът одобри на първо четене законопроекта за предоставяне на помощ за „Националната електрическа компания” за изплащане на реакторите за АЕЦ „Белене”.  Парите ще бъдат преведени от държавния бюджет през Министерството на енергетиката към НЕК. Държавната компания ще трябва да върне парите, но без лихва и без да предоставя обезпечения.

Средствата ще бъдат предоставени само при условие, че Европейската комисия разреши помощта. Припомняме, че НЕК дължи над 600 млн. евро (1,2 млрд. лева) на „Атомстройекспорт” заради осъдителното решение по международен арбитраж. Днес управляващите и опозицията в парламента отново спориха кой е виновен. Според ГЕРБ и Реформаторския блок отговорността е на тройната коалиция, която в периода 2006 – 2008 г. е поръчала оборудването, въпреки че не е било ясно дали АЕЦ „Белене” ще се строи.
От БСП отговориха, че ГЕРБ са спрели строежа с решение от 2012 г.

Решението за отпускането на помощта за НЕК обаче бе гласувано почти единодушно, тъй като се дължат лихви в размер на над 300 000 лв. на „Атомстройекспорт” за всеки просрочен ден, докато парите не им бъдат преведени. 132-ма от депутатите бяха „за”, 2-ма – „против”, 6-ма – „въздържал се”. Срещу проекта бяха само представители на Реформаторския блок (2-ма „против” и 3-ма „въздържал се”) и „Атака” (3-ма „въздържал се”).

Парламентът гласува предложенията за промени в законопроекта между първо и второ четене да се правят в съкратен срок. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) заяви, че във вторник ще има извънредно заседание на комисията, така че още в сряда другата седмица пленарната зала да приеме закона окончателно и на второ четене.

Не е ясна точната сума, която държавата ще приведе на НЕК. Това ще бъде уговорено със споразумение между компанията и Министерството на енергетиката. Проектът АЕЦ „Белене“ бе опорочен, след като започна строителството въпреки липсата на инвеститор. На мястото, където трябваше да се изгради централата, в крайна сметка се оформи огромна дупка, пълна с вода, която премиерът Бойко Борисов определи като гьол.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране