27.10.2022 | 11:19
Парламентът пред разтурване? ГЕРБер се оплаква от зли духове
Правителство с първия мандат не се задава, призна Делян Добрев

Това Народно събрание върви към разтурване. Правителство с първия мандат не се задава, защото част от партиите се държат като зли духове. Това каза в „Денят започва“ по БНТ депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев.

„Не знам какво правителство ще предложим, защото парламентът е в насипно състояние. Той е орел, рак и щука. Затова нещата, които са важни за хората – битовият ток, компенсациите за бизнеса, стимулирането на икономиката, сме ги предложили и предстои да се гледат в комисии. Надявам се до края на месеца да ги приемем, защото това Народно събрание върви към разтурване“, коментира той.

“В Народното събрание казват “при никакви обстоятелства с тези не искаме”. Те като говорят за корупцията, какво стана с тяхното правителство? Най-корупционните сделки в България за последните 30 години ги направиха те (б.а. „Продължаваме промяната”) – схемите с газа, върнаха посредниците, едното левче на горивата. Вместо да теглят заем с 2% лихва, го взеха на 5,5%. Пет милиарда и половина са далаверите само от тези неща”, заяви депутатът.

Те говорят, че са евроатлантици, а всичко, което правят, е в изгода на Русия, защото парите плащаме на тази страна, скочиха четири пъти през тази година, добави той.

Дори и по време на социализма не сме плащали толкова на СССР, колкото „промяната“, изтъкна Добрев.

Той каза, че с колегите си от парламентарната група на ГЕРБ предлагат забрана на либерализация на битовия пазар на електроенергия до началото на 2026 г.

“Продължаваме да твърдим че горивото е надписано с 1 лев отгоре. Предлагаме с проект на решение няколко варианта – да се въведе мито върху уралския нефт, който нашата рафинерия купува евтино, но ни препродава скъпо”, заяви депутатът.

По думите му допълнителните приходи в държавния бюджет ще са около 3.5 млрд. лв. и ще могат да бъдат дадени като компенсации за гориво не само на крайните потребители, но и на бизнеса. Втората предложена мярка е изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества, а третият вариант е служебното правителство да предложи собствен механизъм.

Освен това ГЕРБ предлагат компенсациите за тока за бизнеса да продължат да действат през цялата 2023 година.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране