01.10.2015 | 0:03
Парното поевтинява по-малко от обещаното
Вместо със 7,2%, цената на топлофикационната услуга в София намалява с 4,3%, в Пловдив има поскъпване, въпреки очакваното намаление

Спрямо определените през юли цени на топлоенергията понижението в София от днес е 4,3%, стана ясно вчера след заседанието на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), която определи цените за новото тримесечие.

Така намалението в София е по-малко спрямо предложеното от самата КЕВР преди около седмица поевтиняване от 7,2%. В Плевен намалението е също по-малко. Там парното поевтинява с 2,39%, вместо с 3,4%, както обеща регулаторната комисия. В Бургас намалението е под 1%, вместо планираното поевтиняване от 1,5%. Същата е ситуацията и във Варна – вместо с 1,7%, парното поевтинява с 1,24%. Във Враца услугата поевтинява с 3,91%, във Велико Търново с 0,14%, а в Разград – с 3,85%.

Единствено за Пловдив има повишение с 0,7% спрямо цената от юли, макар че предварителните разчети на КЕВР предвиждаха там да има поевтиняване от с 4,6%. И като цяло намалението е по-малко от предварителните очаквания. Причината била в оставения на топлофикациите резерв в цената от около 5 на сто, за да не се позволи да се ощетят българските потребители на топлинна енергия, ако цената на природния газ се повиши по време на отоплителен период, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов.

Вероятно, за да оправдае по-малкото от очакваното намаление, Иванов направи сметка, че топлещите се с централно парно тази зима ще плащат около 13-14 на сто по-ниски сметки спрямо старта на миналия зимен сезон. По думите му решенията, които е взела комисията спрямо следващия регулаторен период, са много добри както за бизнеса, така и за българските граждани.
На заседанието е решено цената на природния газ да се намалява от днес до края на годината с 14,26 на сто – до 415,20 лева за 1000 куб. метра (без акциз и ДДС), спрямо действащата цена през третото тримесечие на годината. В рамките на 2015 г., от 1 януари до момента, с натрупване, цената на природния газ намалява с 31,16 на сто, каза Иванов.

Освен за цената на природния газ, КЕВР е взела решение за намаляване на цената на електроенергията, произведена от високоефективен метод с около 15%. Това ще спести 40 млн. лева на Националната електрическа компания (НЕК) и така разходите за изкупуване на енергията от когенарациите ще бъдат намалени до 480 млн. лева през настоящия регулаторен период.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране