19.09.2016 | 0:01
Партията на Путин остава на власт в Русия
Президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев се поздравиха с победата на „Единна Русия“

В Държавната дума на Русия влизат четири партии, като управляващата „Единна Русия“ запазва доминиращото си положение, показват предварителните резултати от парламентарните избори в неделя. По данни на Фонда за обществено мнение, обявени по Първи канал на телевизията, „Единна Русия“ печели 48,7% от гласовете, комунистите на Генадий Зюганов – 16,3%, либералдемократите на Владимир Жириновски -14,2%, а „Справедлива Русия“ – 7,6%.

Останалите партии не прескачат 5-процентната бариера. За първи път от 2003 г. бе приложена смесена избирателна система, като половината от депутатите бяха избрани пропорционално, а другата половина – мажоритарно. Досега са обработени само протоколите от Далечния изток, но тенденцията е устойчива и няма да настъпят съществени размествания в класацията на партиите. Опозиционната партия „Яблоко“ събра 3,1% от гласовете, а „Партията на пенсионерите“ – 1,9%. „Зелените“ останаха далеч назад с 0,7%. Само партиите с повече от 3% ще могат да разчитат на държавна субсидия, което означава, че списъкът ще свърши с „Яблоко“.

Избирателната активност бе ниска. До 18.00 ч. гласуваха 39,7% от избирателите, а на изборите през 2011 г. активността до този час бе 50,4%. Това се обяснява с вялата предизборна кампания и с предварително известния резултат. „Очевидно руснаците са престанали да вярват, че изборите могат да решат нещо“, коментира председателят на Партията на народната свобода (ПАРНАС) и бивш премиер от 2000 до 2004 г. Михаил Касянов, цитиран от Интерфакс. Неговата партия получи 1% от гласовете. Изборите са валидни независимо от броя на участвалите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране