03.08.2016 | 21:26
Първанов и Нинова не могат да разделят ген. Радев
ГЕРБ остро реагира срещу включването на генерали в кандидатпрезидентската надпревара

Шефът на ВВС в оставка ген. Румен Радев получи силна подкрепа от лидера на АБВ Георги Първанов няколко часа след като председателят на социалистите Корнелия Нинова го представи за своя номинация за кандидат-президент. Зад генерала застанаха и партиите от “БСП лява България” във вторник вечерта.

“Аз го направих генерал. Ген. Румен Радев е летец, с високо образование, има специализации. Той е генерал на духа. Радев е по-обединителна фигура, отколкото който и да е политик. Той е почтен човек, ще се радвам да работя с него”, заяви бившият президент пред Нова тв. Макар да не заяви открито, че Радев е кандидатура на АБВ, Първанов подсили съмненията, че диктува събитията на Нинова. И се пошегува, че може би още през 2007 г., когато е издигнал в звание ген. Радев, е подозирал, че е добър за президентския пост. “Г-н Цветанов, а и самият Борисов твърдяха дни наред, че начело на държавата трябва да застане военен, генерал, че трябва да застане силна ръка. Тезата на Цветанов беше – силна фигура. Ето ви силна фигура, обединител”, отсече Първанов.

В разсъжденията си за генералитета експрезидентът Първанов стигна по-далеч. “Има измислени генерали в българската политика. По новата система в МВР щеше да е главен комисар”, заяви той по адрес на Борисов, без да го назовава по име. Думите му обаче силно контрастират със собствените му дитирамби от 2004 г.: “Връчих пагоните на Бойко Борисов с особено удовлетворение, най-малкото защото дължахме това. Ген. Борисов успя да завоюва признанието на голяма част от българското общество”. Малко по-късно, запитана дали в ГЕРБ са обидени от острите думи на Първанов по адрес на Борисов, вицепремиерът Румяна Бъчварова отговори: “Как може ГЕРБ да се обижда за такива изявления!”.

Бъчварова се зачуди защо самият ген. Радев мълчи за случващото се край него, пренебрегвайки факта, че той няма право на изявления, преди да получи указа на президента за освобождаването му. Самият Радев написа в профила си във “Фейсбук”, че ще говори, след като бъде освободен от военна служба. В Закона за отбраната няма разписани срокове, в които военният министър Николай Ненчев да внесе предложение до МС за освобождаването му и после то да отиде при президента. Ген. Радев подаде оставка в понеделник и се очакваше на вчерашното заседание да бъде взето решение, с което да се предложи на президента Росен Плевнелиев да го освободи. Това обаче бе отложено за следващите заседания.

1 коментар

  1. Курти каза:

    Пълни Глупости.
    Ще циА часики то тикают.
    И у Кремля остается всё меньше вариантов.
    До президентских выборов еще почти два года.
    Цена на нефть, в отличие от предыдущего кризиса, похоже, надолго застряла внизу.
    А накопления на черный день стремительно истощаются.
    До 2018 года их точно не хватит.
    При этом и опция радикальных структурных реформ (а не радикальные просто бесполезны) до переизбрания президента исключена.
    Если внешняя конъюнктура в ближайшее время не восстановится, Кремлю не останется ничего иного, как финансировать дефицит с помощью печатного станка.
    Поскольку никак иначе найти несколько триллионов рублей невозможно.
    Разговоры про возврат к займам на внутреннем рынке – это просто детский лепет.
    Кроме ЦБ, никто правительству столько денег в долг не даст.тирам от форума голега за положението в россия………

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране