24.08.2016 | 14:56
Първанов за Корнелия: Не остана мина, която да не настъпи
Тя го попитала от упор: "Ти да не вземеш да ни преметнеш. Поведението на БСП в момента било смешно

Не остана мина, която Корнелия Нинова да не настъпи. Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов, в отговор на решението на БСП да прекрати преговорите с БСП за издигане на общ кандидат за президент.

“Познавайки атмосферата в БСП, мисля, че никакви подобни ходове няма да помогнат на Нинова. Печелившият ѝ вариант беше със силна коалиция и мощна кампания, с един кандидат, чийто авторитет надграждаме и утвърждаваме като лидер. Оттук нататък не вярвам да бъдат успокоени вътрешните позиции. На следващия завой, ако не още на следващия пленум, ще възникне нов скандал“, коментира Първанов.

Той категорично отрече да е водил преговори с Реформаторския блок за частичните кметските избори и определи твърденията за това като лъжа. “През цялото време коректно съм преговарял с БСП. Оттеглянето на кандидатурата ми беше в контекста на разговорите с БСП за това да вървим към единна кандидатура“, добави Първанов. По думите му Нинова е взела еднолично решението за прекратяване на преговорите с АБВ.

Той съобщи, че с ген. Румен Радев са имали няколко срещи. “Звъннах му вчера да го питам какво става и какво правим. Той ми каза, че всичко е наред. Договорихме се да проведем отдавна замислена среща в тристранен формат – БСП, АБВ и екипа на Радев. Когато научих информацията от пресконференцията на БСП, първата ми работа беше да звънна на Радев, но досега отговор няма“, разказа Първанов.

Лидерът на АБВ съобщи и за предварителната среща между него и Корнелия Нинова. “Тя от упор ме попита: “ти да не вземеш да ни преметнеш”. Аз й отговорих, че нямам този навик, но съмненията ми в коректността на ръководството на левицата се потвърдиха след вчера”, разясни Първанов.

Той посочи, че разлики е имало и в идеите за ръководство на коалицията. “Ние предложихме ръководството на коалицията да се осъществява от двамата председатели Нинова и Първанов. Всичко друго бе отредено на Корнелия Нинова – да представлява коалицията, да разполага с финансите и други неща, които кампанията предвижда”, разясни лидерът на азбукарите. Той се извини за многото компромиси, които е направил по време на преговорите, определяйки поведението на БСП като “нелепо и смешно”.

Първанов изказа мнението си и за шансовете на ген. Радев на предстоящите избори. „Това, което предстои е един огромен подарък за ГЕРБ, а вероятно статуквото ще се запази в дългосрочен план. БСП не са в състояние да се преборят на президентските избори. Затова ние ще дадем всичко от себе си – идеи и личности, за да стигнем до балотаж и да се борим за победа“, закани се президентът. Той допълни, че АБВ вече не бърза в подготовката си за вота. “Имаме скрит ход, а номинациите ни за президент ще са достатъчно познати, затова не бързаме”, обясни Георги Първанов.

АБВ няма да подкрепи кандидата за президент на БСП и ще предложи на своите избиратели алтернатива, съобщи зам.-председателят на партията Ивайло Калфин. “С решението си да прекрати разговорите с АБВ за общо явяване на изборите, БСП подаряват тези избори на ГЕРБ”, посочи Калфин. По думите му то показва страх у БСП да поемат отговорност.

Калфин също остро разкритикува лидера на БСП Корнелия Нинова. “Бях потресен от аргумента, че две партии не могат да бъдат равнопоставени партньори, тъй като едната е по-голяма от другата. Това хвърля лидера на БСП в най-тежките сенки на ксенофобията и расизма. Представете си Нинова, която е човек с претенции за премиер, да прояви същия подход и в международните отношения. Това показва, че амбициите на Нинова надхвърлят възможностите й”, коментира бившият вицепремиер.

До няколко дни АБВ ще реши как ще участва в изборите. “Оттеглянето на моята кандидатура беше заради контекста на преговорите с БСП”, каза Георги Първанов, но отказа да конкретизира дали това означава, че той ще е кандидатът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране