14.06.2016 | 21:52
Патриотичният фронт подменя патриотизма с клиентелизма
В политиката може да се правят компромиси. Но не компромиси с идеите
След като погази програмата си и предизборните обещания и на 7 ноември 2014 година Националният фронт за спасение на България подкрепи правителството на ГЕРБ, днес ръководството на НФСБ готви нова подмяна на вота на своите членове и симпатизанти.
С преговорите за обединение на НФСБ, ВМРО и АТАКА, въпреки че първите две партии са главен коалиционен партньор на ГЕРБ, а третата е опозиция на правителството, лидерите на тези формации подготвят т.нар. патриотично обединение.
Обединение на патриотичния вот ще има. Но това обединение трябва да е между истински патриотични формации и да е споено от общи ценности и идеи, а не да е прикритие на личните интереси на Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. Обединението трябва да е под чистото знаме на патриотизма, а не под порочния флаг на клиентелизма.
Тези дни лидерите на трите формации високопарно декларират готовността си да загърбят дългогодишната война в името на Майка България. Но гузно крият, че между НФСБ, ВМРО и АТАКА има дълбока идейна пропаст.
АТАКА е против Европейския съюз и НАТО, НФСБ и ВМРО – твърдо за.
АТАКА и ВМРО са за строежа на АЕЦ “Белене”, НФСБ – категорично против.
АТАКА е за строежа на газопровода “Южен поток”, НФСБ и ВМРО – против.
Сидеров е против шистовия газ, Симеонов подкрепя тази пагубна за околната среда технология.
Атакистите се смятат за русофили, Симеонов е хроничен русофоб.
В Народното събрание АТАКА гласува за използването на МИГ 29, НФСБ и ВМРО козируваха на НАТО и сложиха кръст на изтребители, имащи още 14 години експлоатационен ресурс. НФСБ и ВМРО се подчиниха на ГЕРБ и гласуваха два нови заема – 3 млрд. лева за натовски кораби и изтребители и 1,2 млрд. лева за Фонда за гарантиране на банковите депозити, АТАКА бе против тези скъпи и ненужни заеми.
Единствената допирна точка между НФСБ, ВМРО и АТАКА е тази срамна страница от партийната им история: Както през 2009 г. Сидеров изненадващо подкрепи кабинета на ГЕРБ, така през 2014 г. Симеонов и Каракачанов повториха унизителното упражнение със златния пръст. И в двата случая привържениците на трите партии бяха измамени. Защото през 2009-а и 2014-а хората гласуваха за АТАКА и Коалиция „Патриотичен фронт“, повярвали на обещанията им, че милеят за социално онеправданите и са принципни и непримирими противници на ГЕРБ.
А стана точно обратното – избирателите дадоха гласа си за критиците на Борисов, а получиха коалиция с ГЕРБ. Това бе подла подмяна на вота на гражданите и измяна на предизборните клетви и обещания. „Българската пролет“ отхвърля политическото хамелеонство на Сидеров, Симеонов и Каракачанов. Ние не вярваме в браковете по сметка и то между партньори, имащи не само циментирана във времето взаимна непоносимост, но и кардинални различия за вътрешната и външната политика, за бялото и черното, за доброто и злото.
Демонстрирайки неистово желание за обединение с подкрепящите кабинета НФСБ и ВМРО, Сидеров е готов да скъса с опозиционното си поведение в 43-то Народно събрание и отново да стане партньор на ГЕРБ. Така той се отрича от досегашните си основателни твърдения, че Патриотичния фронт е всъщност Паричен фонд, а НФСБ е Национален фронт за спасение на Борисов. В политиката трябва да има елементарна политическа хигиена, недопускаща съюзяване на лидери, изповядващи коренно различни идеи. Политиците нямат право да подменят партийните си програми заради властови амбиции. В политиката може да се правят компромиси. Но не компромиси с идеите.

„Българската пролет“ призовава членовете и симпатизантите на НФСБ, ВМРО и АТАКА: Елате в нашите редици, ако искате да служите на Отечеството си, а не на користните интереси на Симеонов, Каракачанов и Сидеров! Ако не искате отново да бъдете измамени, както бяхте измамени през 2009-та и 2014-та, ако не искате да сте съучастници в отдаването на концесия на патриотичната идея, оттеглете доверието си от спекулантите с патриотизма.

Велизар Енчев, народен представител и председател на „Българската пролет“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране