18.05.2021 | 9:22
Пеевски никога не е имал кредити от ББР, твърди Йордан Цонев
Оповестените данни от Министерство на икономиката не отговаряли на истината

Фактите показват, че Делян Пеевски никога не е имал кредити от Българската банка за развитие – нито в лично качество, нито като собственик. Ние от партията сме говорили на тази тема с него и имаме много ясна представа с документи, че това не отговаря на истината, обясни заместник-председателят на Движението за права и свободи Йордан Цонев в телевизионно интервю.

„Доколкото знам, само в една фирма – холдингът „Булгартабак”, Пеевски е бил миноритарен собственик. Факт е, че г-н Пеевски няма такива кредити, никога не е имал”, каза той и посочи, че очакват от министрите да изнасят само и единствено факти.

Цонев призова министър Кирил Петков да каже има ли конкретни факти за участие на Пеевски. „Иначе излиза така: „една жена каза на пазара”. Нека да бъдем сериозни”, заяви той и обясни, че от партията приветстват проверката в ББР и това да се извърши ревизия на управлението.

Пълният списък на фирмите, усвоили близо милиард лева, беше публикуван на официалната страница на икономическото ведомство.

Ето го и него:

Кредити с размер над 140 млн. лв.: “Слънчев ден” АД, “Благоевград- БТ” АД и “Роудуей кънстракшън” АД

Кредити с размер над 115 млн. лв.: “Маркет инвестмънт” АД (Техномаркет) и”Интернешънъл инвестмънтс” ЕАД

Кредити с размер над 60 млн. лв.: “Параходство БМФ” АД, “Транспект” АД и “Инса Ойл” ЕООД

Наред със списъка на най-големите кредитополучатели от икономическото ведомство официално съобщиха, че до края на седмицата ще започне работа Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства в Българската банка за развитие (ББР). Хората на министър Кирил Петков поясняват, че тя е създадена с цел проверка на процедурите по отпусканите от нея кредити в съответствие със Закона за ББР и устава на банката. Комисията ще провери отпускането на всички кредити над 1 млн. лева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране