16.10.2023 | 13:52
Пеевски стана съпредседател на парламентарната група на ДПС
Причините за рокадата в партията засега са неизвестни. Санкционираният за корупция от САЩ и Великобритания депутат официално официално ще има думата за решения, свързани с дейността на парламента

Санкционираният по глобалния закон „Магнитски“ заради корупция депутат от ДПС Делян Пеевски е оглавил ръководството на парламентарната група на движението, става видно от сайта на Народното събрание.

Решението за промени в ръководството на парламентарната група не се гласува от Народното събрание, а се взимат на заседание на групата и се внасят в деловодството на парламента.

Досега единствен шеф бе председателят на партията Мустафа Карадайъ, а Пеевски беше само депутат. Сега обаче и двамата ще съвместяват тази роля, която пък ще даде възможност на Пеевски официално да има думата за решения, свързани с дейността на парламента.

Причините за рокадата в партията засега са неизвестни, но миналата седмица опозицията атакува депутата заради присъствието му по време на председателския съвет в Народното събрание, където лидерите на парламентарните групи се срещнаха с ръководствата на службите за сигурност заради военния конфликт в Израел. Тогава Костадин Костадинов от „Възраждане“ и Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ попитаха с какво право е присъствал Пеевски на срещата, при положение че форматът по принцип не предполага тяхното участие, тъй като се провежда само между лидерите на парламентарните групи, председателят на Народното събрание и неговите заместници.

От завръщането на депутатите в Народното събрание след лятната ваканция обаче тъкмо Пеевски иззе ролята на Карадайъ в представянето на публичните позиции на движението, превръщайки се в негов неформален говорител. Председателят на ДПС от своя страна избягва разговорите с журналистите и дори не взе участие в споменатия председателски съвет.

Бившият началник на кабинета на Кирил Петков, докато беше премиер, Лена Бориславова обясни през уикенда активността на Пеевски с желание да провокира. „Той провокира онези поддръжници на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, които години наред са били против управлението на ГЕРБ с ДПС. В момента генерирането на тези визуализации, дори физически по-близо до наши представители, имат тази основна цел. Нито ГЕРБ, нито ДПС имат интерес в навечерието на местни изборите правителство, доминирано от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, да изглежда добре“, смята Бориславова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране