31.12.2015 | 0:32
Петев няма да напуска
Селекционерът призна за натиск около повиквателните за играчи

Националният селекционер на България Ивайло Петев заяви пред Дарик радио, че през изминалата една година на поста не е и помислял да абдикира от него. „Ако можем да върнем времето назад, отново бих поел националния отбор. Той е нещо велико, голямо предизвикателство и чест за мен. Оставам със сигурност национален селекционер. Борислав Михайлов го каза, същото мога да потвърдя и аз. Аз съм човек, който не се предава толкова лесно. И за момент не съм мислил да оставя всичко и да тръгна да се спасявам първи. Ще се борим докрай с всички сили. Важното е да имаме по-силен шампионат и да играят повече български футболисти“, каза Петев.

„Трябва да гледаме по-позитивно на всичко. Когато поех националния отбор, шансовете за класиране бяха много малки. С течение на мачовете имахме реален шанс за бараж. Рубиконът ни бе мачът с Норвегия, където не успяхме да вземем 3-те точки. Много малко футболистите играеха в клубните си отбори, а тези, които играеха, не бяха във форма. Това бе причината да не сме убедителни срещу Норвегия. Към днешна дата с това разполагаме. Изиграхме много добър мач срещу Азербайджан, но след като не успяхме да се класираме, няма как да кажем, че годината е била успешна“, заяви още Петев.

Селекционерът коментира и ситуацията около прословутото подмладяване на националния тим. “Аз съм оптимист човек. Колкото и да ни е тежко, колкото и да нямаме силен шампионат, трябва да се справяме с това. Има нови хора в националния отбор, ще им се даде шанс и дано те да оправдаят доверието. Драстично подмладяване няма как да има. Ще има нови хора, но за мен е по-важно как тези хора могат да понесат натиска да излязат и да се борят за място със своите колеги, които са звезди в клубовете си и националния отбор. Много ще ни е трудно през следващите квалификации. Ние може да проверим докъде сме стигнали и доколко ни стигат силите. Квалификацията няма как да бъде отписана. Тя все още не е започнала, но като цяло ще е доста трудно. Идеята ми е през февруари да направим една контролна среща , но трябва да работим в синхрон с клубовете, за да си освободят футболистите, защото националният отбор е над всичко. Трябва да започнем да мислим по европейски. Не мога да кажа, че някой футболист ме е разочаровал. Всеки, когото извиках, се стремеше да даде максимума. Колектив в националния отбор има. За Марселиньо е рано да се говори дали може да бъде повикан в националния отбор. Наблюдавам много мачове от нашето първенство. Дори от “Б” група. Няма футболисти, които да са зачеркнати в националния отбор. Вратите са отворени за всеки“, допълни още треньорът. Той подкрепя правилото за задължителен футболист до 21 години като титуляр в “А” група. „Нашият шампионат трябва да стане по-силен. Аз съм застъпник на правилото за млади играчи в “А” група. Видяхте, че младежите се справят добре в квалификациите. Това правило трябва да е увеличено като бройка, за да имаме и силен национален отбор. По мое време в Лудогорец имаше 7-8 българи и пак постигнахме успехи. Трябва да се изтърпят младите футболисти. Как да продадем футболист в чужбина на 20-21 години, когато той не играе в клуба си? Новият формат не е лош за първенството ни. Надявам се нивото на футбола да е по-добре. В момента то е по-ниско в сравнение с шампионатите от преди 3-4 години. Знаете какви отбори имаше тогава и какви качествени мачове се играеха“, допълни Петев.

Той призна, че е получавал различни обаждания кой да повика и кой да играе в националния отбор, но не им е обърнал внимание. „На мен трудно може да ми се окаже натиск. За всеки мач аз с моя щаб съм избирал кой да бъде повикан, кой да започне титуляр или да влезе като смяна. Трудно може да ми се окаже натиск. Имало е обаждания през втори-трети човек. Когато смятам, че даден играч е необходим за определен мач, разчитам на него“, каза Петев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране