11.07.2018 | 0:40
Петков се гаври с „интелектуалната мощ” на Цветанов, с Комсомола и руснаците

АБВ отправи тежки критики по отношение българското домакинство на инициативата за сътрудничество „16+1” между страните от Централна и Източна Европа и Китай.

На пресконференцията днес в централата на партията новият й лидер Румен Петков изброи какво са постигнали през последните години някои държави като Чехия, Полша, Унгария и дори Сърбия, която не е в Европейския съюз, по отношение на бизнес инвестициите от китайската държава.

След това Петков, в характерния си стил, се подигра на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Лидерът на АБВ обаче се присмя и на комунистическите формалности и отношенията с руснаците от времето, когато той бил в Комсомола (Комунистическото младежко движение).

Румен Петков каза следното за събирането „16+1”: „За съжаление на отминалия форум имаме три конкретни предложения, от които държавата практически я няма. Първото е договор за изграждане на нова централа за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия със „Свилоза” – Свищов и с активното участие на нейния собственик г-н Красимир Дачев. Второто споразумение е между Параходство „Български морски флот” и китайската банка за близо 100 милиона за изграждане на шест кораба за насипни товари. И третото – то е, как да кажа, рутинно споразумение между банката за развитие и китайската банка за развитие за 1,5 млрд. евро кредитни линии. Останалото – аз съм работил навремето в Комсомола и умирахме от смях, като се видим с руснаци и подпишем „пратакол а намерении”, който „пратакол а намерении” – единствено интелектуалната мощ на Цветан Цветанов може да проникне в него и да разкрие китайския враг вътре.”

Припомняме, че наскоро Цветанов заяви, че Китай и Русия са основни потенциални заплахи за мира и сигурността в света.

Румен Петков изброи какви документи са подписани между България и Китай: „Значи… Споразумение между правителството на Китай и България за сътрудничество в областта на науката и технологиите; Протокол за  фито-санитарни изисквания за белене на слънчогледово семе и още няколко „стратегически” решения за целия регион, разбира се, не само за България, които показват, че независимо от това че преди една година ние спечелихме, както се казва, домакинството на формата „16+1”, българското правителство не е предприело нищо, за да стигне до конкретни договорености, засягащи развитието на икономическите ни отношения. Неслучайно дадох примерите…”

Все пак лидерът на АБВ, който е известен с проруските си позиции, изрази задоволство, че от Китай дали мнение, че проектът АЕЦ „Белене” бил „узрял” и в него имало смисъл заради очакван недостиг на енергия в региона.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране