12.07.2017 | 0:01
Пиенето на кафе удължава живота
Три чаши на ден намаляват риска от инфаркт с 21%, твърдят учените

Дълго оспорваните ползи от редовното пиене на кафе вече имат официално потвърждение от две мащабни проучвания – едното в страните от ЕС, другото в САЩ, съобщи Франс прес. Тъй като проучванията се базират само на наблюдение, те не могат да покажат каква е причинно-следствената връзка, отбелязват учените. Резултатите са публикувани в медицинското списание „Annals of Internal Medicine“.

Според европейското проучване пиещите около 3 кафета дневно, включително безкофеиново, имат шанс за по-дълъг живот в сравнение с непиещите кафе. То анализира данните за 520 хил. мъже и жени над 35 г., наблюдавани по програма за изучаване на рака и храненето в продължение на 16 години. Установихме, че по-голямата консумация на кафе е свързана с по-нисък риск от смъртност от болестите на кръвоносната и храносмилателната системи, пояснява Марк Гюнтер от Международната агенция за изследвания на рака, който е сред основните автори на доклада. Този ефект най-ярко се проявил при хората, пиещи поне по три чаши кафе на ден – рискът от преждевременна смърт при тях намалявал със 7-12%, а вероятността от смърт от болести на сърцето и стомаха падала с 22% и 59%.

Според учените причина за това е, че кафето променя работата на черния дроб и имунната система, правейки ги по-активни и здрави. Проучването е едно от най-обширните, правени някога върху най-употребяваната напитка в света – около 2,25 млрд. чаши дневно, и връзката й със здравето. Резултатите са подобни в 10-те наблюдавани страни от ЕС, в които навиците и културата при пиене на кафе са различни.

Едно от възможните обяснения на положителния ефект от кафето са антиоксидантите, които съдържа, и важната им роля в превенцията на онкологичните заболявания, отбелязват учените. От друга страна, британските биолози не изключват варианта кафето повече да се харесва на хора със здрав организъм.

Второто проучване, в САЩ, включва 185 хил. души от всякакъв произход на възраст 45-75 г., които също са били наблюдавани в продължение на 16 години. И според него пиенето на кафе намалява риска от смърт в резултат на сърдечносъдови болести, заболявания на дихателната система, на бъбреците, рак и диабет.

Хората, които пият по чаша кафе на ден, са имали 12% по-добър шанс да останат живи по време на изследването, отколкото непиещите кафе. При 3 чаши кафе процентът нараства до 18, независимо дали кафето съдържа кофеин. „За момента не можем да дадем ясни препоръки дали да пиете повече или по-малко кафе. Все пак получените от нас резултати показват, че умереното пиене на кафе, около три чаши на ден, не вреди на здравето и, възможно, го подобрява“, казва в заключение Гюнтер.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране