03.09.2023 | 10:24
Плевнелиев: Агентите на Държавна сигурност са навсякъде
Бойко Борисов позволи на Румен Радев да стане президент, защото издигна кандидатурата на Цецка Цачева

„Във встъпителната си реч в началото на мандата си аз обещах на българските граждани, че ще бъда централен нападател по стратегическите приоритети на държавата. Вижте колко ни липсва сега това. И ако аз бях централен нападател на държавата сега, щях да кажа: Напред! Напред към еврозоната, към Шенген, към една нова фаза на интеграция на България в Европа, обединена и демократична. Няма нищо по-важно от това, особено в момент на тежа геополитическа битка, която решава съдбата на децата на Българя. Виждаме кой накъде бута държавата и кои политици на кои интереси служат.“

Така коментира пред bTV продължаващото напрежение по оста президент-правителство държавният глава в периода 2012-2017 година Росен Плевнелиев.

„Радев задълба в дълбок популизъм. Скандалите са плод на това“. Така Росен Плевнелиев оцени годините, в които Румен Радев е държавен глава и управляваха няколко назначени от него служебни правителства.

„Държавата е дълбоко разделена, политически противопоставена в братоубийствени битки, скандали един след друг. Губим перспективата и посоката. Имаме едни президент, който постоянно обяснява по най-дълбоко популисткия и недържавнически начин как ще спасява българската държавност, а може би трябва ние да я спасяваме от него“, коментира още Плевнелиев.

На въпроса какво би посъветвал депутатите, ако днес беше президент, той отговори: Щях да кажа: „напред към еврозоната, напред към Шенген, напред към една нова фаза на интеграция на България в Европа“.

По думите му правителството има задачи от историческа важност и ако не ги свърши, може да пропуснем шанса си за влизане в еврозоната.

Президентът подчерта, че 24 май е истинският български празник, а не трети март на който сме получили нещо, което по-скоро е нещо пропагандно. Той посочи, че Санстефанския договор не е договор, а предварителен договор, която Русия впоследствие нарушава.

„Тъжно е, че в България по-скоро един човек с прякор „трактора“ има шанс да посредничи при създаването на правителство отколкото един бивш президент с доказана репутация и ценности“, заяви Плевнелиев.

Той подчерта, че страната ни плаща тежка цена и агентите от „Държавна сигурност“ са навсякъде.

„Вина имат Иван Костов, както и Кирил Петков. Бойко Борисов също, защото позволи на Радев да стане президент с кандидатурата на Цецка Цачева.

Ако бяха поели подадената от нас ръка, всички реформи щяха да бъдат извършени от тази коалиция. Плащаме тежка цена, че агентите от ДС са навсякъде.

Че имат план за отклоняването ни от европейското развитие. Добро лошо това правителство трябва да ни вкара в еврозоната. Друг шанс няма да има. Звънях на Петков и Борисов за да се случи, това което се случи. Това правителство се случи в НС пред очите на хората с ясни приоритети, програма и подкрепа. Не го бутайте докато не влезем в еврозоната. Това ще бъде сериозна грешка“, заяви Плевнелиев.

2 коментара

  1. Галя Анбасади каза:

    И Цецка, и Ректора бяха издигнати, за да загубят изборите. Съвсем нарочно и пресметнато. Кой нареди на ГЕРБ да загуби последните два президентски избора? Надали е нужно да казвам, че не са го направили доброволно!

  2. БЪЛГАРИН каза:

    „кандидатурата на Цецка Цачева“ ХА ХА ХА ,ТОВА ВЛЕЧУГО ЗАЩО ОЩЕ ГО ВИЖДАМЕ И ЧУВАМЕ

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране